2024.11.13., szerda - SzilviaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A Georgikon Campus ismét megrendezi a Keszthelyi Agroturisztikai Találkozót

2024. február 21. szerda, 16:49
Szerző, fotó: Sámel József
Georgikon Napok Tudományos Konferencia, Keszthelyi Gazdászok Találkozója, Ízek utcája, Zöld szív tanulmányi verseny. Néhány rendezvény a Keszthelyi Agroturisztikai Találkozó programjából, a sort azonban hosszasan lehetne folytatni.

Ízek utcájától a Zöld szívig

Tény, hogy szakmai találkozóktól kezdve a gasztronómiai bemutatókig, két napon át rengeteg érdekes program várja május 17-18-án a KATT résztvevőit. A szervezők részéről dr. Szabó Péter, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem keszthelyi Georgikon Campusának főigazgató-helyettese elmondta: a rendezvény több kiemelt részből áll. A keretein belül rendezik meg, azzal párhuzamosan zajlik a Georgikon Napok Tudományos Konferencia elnevezésű program, melynek idén már 65. alkalommal ad otthont a keszthelyi campus. A rendezvényt 1958-ban indította útjára az akkori Keszthelyi Mezőgazdasági Akadémia. A konferencia legfőbb célja, hogy a legújabb tudományos eredmények megvitatása mellett az új eljárások, eredmények gyakorlati alkalmazását is jelentősen megkönnyítsék. A 2024. évi konferencia kiemelt témája: A mesterséges intelligencia, mely a magyar gazdaság kitörési pontja lehet.

A Georgikon oktatási, fejlesztési és kutatási portfóliójához kapcsolódóan rendezzük meg a tudományos konferenciát, melyre mindazon kutatók, oktatók, hallgatók, doktoranduszok jelentkezését várjuk, akik az agrár- és környezettudományok témakörében szeretnének előadást tartani, a publikációs lehetőséget igénybe venni – fogalmazott. – A Georgikon Napok tartalmában az eddigiekhez képest változás, újítás lesz, hogy a céljainknak megfelelően a hagyományokat ötvözzük a modern kor megoldásaival. A konferencia fókuszában a mesterséges intelligencia áll majd, a legújabb kutatási eredményeket fogjuk megvitatni, természetesen szakemberek bevonásával.

A Keszthelyi Agroturisztikai Találkozót második alkalommal rendezik meg a Balaton-parti városban. Dr. Szabó Péter azt mondja, a „civil” érdeklődőkön kívül a Georgikon nagy családját várják a rendezvényekre. 

A keszthelyi Georgikon jogelődjeit tekintve Európa elsőként alapított, legrégebbi rendszeres mezőgazdasági felsőoktatási intézménye. A hagyományőrzésnek köszönhetően Campusunkon különleges légkör alakult ki, ami igazi közösségé kovácsolja az itt tanulókat, dolgozókat. Keszthelyen sok minden változott az utóbbi években, azonban az nem, hogy még ma is a családias légkör jellemző ránk. Fő célunk ezek mentén nem más, minthogy összekovácsoljuk a Georgikon jelenlegi hallgatóit, oktatóit, dolgozóit a korábban végzett keszthelyi gazdászokkal, s azokkal, akik valamilyen szállal kötődnek intézményünkhöz. Szeretnénk megszólítani azokat a vendégeket, érdeklődőket, akik a Georgikonon végeztek, őket a Keszthelyi Gazdászok Találkozójára is várjuk. Tavaly hívtuk életre azt a rendezvényt, melynek keretében, környezettudatos programokkal bemutatkoznak az egyetemünkhöz köthető civil szervezetek. Ez idén sem marad el. Különböző műveltségi, kulturális, sport- és gasztronómiai rendezvényekkel minden korosztály számára lehetőséget biztosítunk, hogy tartalmasan töltse idejét, s kikapcsolódjon, jól szórakozzon. Szeretnénk megszólítani a jövő generációját is. Zöld szív címmel középiskolai tanulmányi versenyt hirdetünk, várunk minden diákot, aki érdeklődik a természet-, agrár- és gazdaságtudományok, valamint a digitalizáció iránt. Nekik – felhasználva az interaktív világ nyújtotta lehetőségeket – bemutatjuk a múlt, a jelen, s természetesen a jövő világát is. 

A KATT keretében a Termelői vásár - Ízek utcája is várja az érdeklődőket. A gasztronómiai kínálat tavaly nagy népszerűségnek örvendett, minden bizonnyal így lesz ez idén is.

A Keszthelyi Agroturisztikai Találkozó a térség mezőgazdasági termelői és helyi termék előállító vállalkozásai bemutatkozásának és piacra jutásának teret adó rendezvény, melynek célja a helyi gazdaság élénkítése, helyi élelmiszer termelés és fogyasztás, a helyi megélhetés segítése, valamint lehetőséget biztosítani a termelők és fogyasztók közvetlen találkozásához – fogalmazott a főigazgató-helyettes. A termelői vásár a mezőgazdasági termelésből származó termények, termékek bemutatásának fóruma, előtérbe helyezve az ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagokat. Ennek területén építjük fel az Ízek utcáját, ahol a helyi kézműves termékeket előállító vállalkozások, magánszemélyek mutatkoznak be. Terveink szerint itt megjelennek a térség minőségi termékeiről ismert „mesterei”, valamint az egyetemen végzett, jelenleg hallgatók, oktatók-kutatók, dolgozók családi gazdaságai által előállított olyan termékek. Célunk, hogy a magyar termelők termékeiket gyorsan és hatékonyan, helyben tudják értékesíteni, ezzel is segítve a vidéki termelés növekedését. Kiemelt célunk, hogy a zalai és a balatoni térség gazdaságélénkítését szolgáljuk, gazdáit támogassuk azzal, hogy a termékeiket nem kell a jó piac reményében távoli értékesítőhelyekre szállítani, hanem a termelés helyszínéhez közel, ugyanolyan jó, esetleg még jobb feltételekkel értékesíthetik, mint a  távoli felvevő helyeken. Cél továbbá, hogy a vevők, különösen a helyi lakosság, magyar termelőktől származó minőségi árut vásárolhasson. Fontosnak tartjuk az egészséges táplálkozásra irányuló figyelemfelkeltést valamennyi korosztály, de különösen az ifjúság esetében. A helyi kézműves termékekre alapozó gasztronómia sok turisztikai vállalkozás alapja lehet.

Dr. Szabó Péter elmondta: a rendezvény programja során bemutatják a keszthelyi lovas-hagyományokat, a városban nemesített burgonya- és szőlőfajtákat. A résztvevők előadásokat hallgathatnak az egészséges táplálkozásról, a kulturált bor- és pálinkafogyasztásról, a méhészetről. A programot kocsikázási, borkóstolási lehetőséggel, valamint kutyás őrző-védő bemutatóval, sportprogramokkal, koncertekkel színesítik

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK