Vezető hírek
Főzés nélkül, csakis nyersen
Miért választja valaki ezt a táplálkozási módot?
Tejszínes epertota
– Milyen késztetésből lettél nyers vegán?
– Mindenkinek a saját útját kell megtalálnia, észrevenni, megérteni a szervezetének jelzéseit. A változást, a változni akarást mindenkinél más váltja ki. Van amikor, mint az én esetemben is, az ember saját maga jut el odáig, hogy ebből elég, ezt nem folytatom tovább, mert egy jobb minőségű életet szeretnék. Elhatározásomban betegségem játszott szerepet: mivel tudom még segíteni egészségemet a nyugati orvoslás mellett. Ekkor kaptam barátnőmtől egy könyvet, amely a táplálkozás és az egészség nagyon szoros összefüggéseiről szólt, amiből választ kaptam sok kérdésemre.
– Milyen volt az indulás?
– Azzal kezdeném, hogy a húsevők királynője voltam. Imádtam a jó magyaros ételeket finom tejföllel, sajttal és még sorolhatnám. Viszont éreztem magamon, hogy valami egészen más irányt kell bevezetnem étkezésemben. Ezért – és mert közben sokat olvastam, tájékozódtam ebben a témában – döntöttem úgy, hogy megválok mindenféle állati eredetű élelmiszertől, finomított cukortól és a gabonától. Ez először nehézségeket okozott, de az elérni kívánt cél felülírta a kezdeti problémákat. De már a nyers vegán étkezés negyedik napján szemmel látható volt, hogy a szervezetemben felhalmozódott víz jelentősen csökkent. Később folyamatosan enyhültek az ízületi gyulladással járó panaszaim.
felül: töltött gomba, citromos máktorta, alul: tejszínes áfonyatorta, kapros, lime-os uborka
– Hova teszi környezeted azt, hogy valaki egyáltalán nem eszik állati eredetű élelmiszert. Milyen kérdéseket vet fel ez?
– Sokan az évtizedeken, évszázadokon át kialakult étkezési szokásokra hivatkoznak, de ez nem jelenti azt, hogy azok jók is. Eljött az az idő, amikor nekem ezen változtatni kellett. Másik meggyőződésem a betegségekre való hajlammal kapcsolatos, hogy azok jelentős részénél nem az adott betegségre való hajlamot, hanem a kialakulásához vezető étkezési és életmódbeli szokásokat örököljük. Azt gondolom, érdemes ezekkel a berögződésekkel felhagyni, hogy egy egészen más minőségű életet élhessünk. A meddig csinálom kérdésre éppen ezért szoktam azt válaszolni: nincs okom abbahagyni. Amióta nyers vegán étkezést folytatok, sokkal energikusabb, nyugodtabb vagyok, és elfogadóbb másokkal szemben, ami korábban sem állt messze tőlem. Családomban is megfigyelhetem ezt. Férjem és két felnőtt fiam mindenféle nyomásgyakorlás nélkül szép lassan beszivárogtak mellém vegánnak, nem nyers vegánnak, „csak” vegánnak. Ők is hasonló tapasztalásokról számolnak be.
– A főtt ételeket fogyasztók mennyire hiányolják a hagyományos ízeket a nyers vegán ételekben?
– A hozzávalók nyers felhasználása nem jelenti azt, hogy el kell búcsúznunk a megszokott, finom ízektől. Az alapanyagok változatos társítása igazán finom ízeket garantál. Az egyik kedvencem a cukkini főzelék. Egyes ételek készítéséhez aszalót is használok. A nyers vegán ételkészítésben alapszabály, hogy a nyersanyagokat nem hevítjük 42°C fölé, amelynek köszönhetően megőrzik értékes vitaminjaikat, tápanyagaikat és ízüket is. Küldetésemnek tartom azt is, hogy a családom által kedvelt magyaros ételek vegán változatát úgy készítsem el, hogy az teljes értékű és ízletes legyen.
– Mivel helyettesíthetők az állati eredetű élelmiszerek? Például a nyers vegán cukkini főzelék sűrűségét mi adja meg?
– A „tejfölt” általában kesudióból készítem, ezzel tudom a krémlevesek, főzelékek sűrűségét befolyásolni. A kesudió nem olcsó, ezért többször használok napraforgómagot is. A tejet szintén magokból, például mandulából készítem. A zöldséges pite tésztáját lenmagból állítom össze, a süteményeknél mandulát, datolyát, kókuszt adok a tésztaalaphoz.
Tormás céklaleves (A fotók Sebestyén Edit felvételei)
– Nem vesz ez sok időt igénybe?
– Nem, mert nem kell arra várni, hogy az étel megfőjön. A turmixolás, aprítás pár perc, az aszalás az, ami hosszabb folyamat. Imádok nyers vegán ételeket készíteni, nem ragaszkodok receptekhez, mert magam is szívesen kísérletezek. Egy nyers vegán étkezőnek sokszor nem is marad más, hiszen éttermek szintjén még nem elterjedt ez a táplálkozás. Itt Zalaegerszegen, az Élelem Étterem kínál nyers vegán ételeket, ahonnét én is tudok rendelni, ha nincs időm készíteni.
– Mit kívánsz üzenni ezzel az életvitellel?
A zöldségek és a gyümölcsök, mind élő tápanyagforrások. Például már négy szem datolyában annyi tápanyag van, ami megoldást jelenthet, ha időszűkében vagyunk. Senkit sem buzdítok a nyers vegán étkezésre, mindenki döntse el maga, mit eszik és mit nem. De bármilyen étkezést, életmódot válasszon, azzal csak támogatni tudja magát, ha tányérjának nagy részét nyers zöldségek, gyümölcsök teszik ki.
Edit blogja:
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Parkoló felújítás a Jákum utcábanZalaegerszeg és a biciklizés rajzpályázatGondos tervezés- Gondtalan nyaralás! Hogyan fizessünk a nyaralás alatt?Május 7-től partfal helyreállítás kezdődik a Bozsokihegyi úton Másodfokú meteorológiai riasztást adtak ki Zala vármegye területére80.000 forintért kellett meghalnia - Nyitott porták, nyitott szívek - Tavaszi portanyitogató a Zala-völgyébenTöbb zalaegerszegi helyszínen ültettek fát a VG Kft. munkatársaiVáltozik a zalaegerszegi helyi autóbusz-közlekedés április 26-tólA Fidesz-KDNP frakció a legfontosabb közgyűlési döntésekről -
rovatunk hírei
1000 üdvözlőlap és meghívó Verdák: Al Barátokra lel101 híres bombázó Traffipax infó 2016.Július 20.Páka szerethető, élhetőSármellék sikereiNaperőmű létesülhet Söjtörön"Amerikából jöttünk, 25 érmet hoztunk! Tavat kerülő vesebetegekKöszöntötték az 500 ezredik ügyfelet top 10
A ballagások napja volt a szerda ZalaegerszegenMegújul a Lottó Ruhaház épülete a zalaegerszegi Deák térenEgészséges Zalaegerszeg: együttműködési megállapodás az önkormányzat és a kórház közöttMásodfokú meteorológiai riasztást adtak ki Zala vármegye területéreRetro majális, kutya majális, azálea virágzás ZalaegerszegenSzakmai nap a könyvtárak jelenkori kihívásairólA kígyó és az oroszlán címmel jelent meg Szalai Szimonetta első regényeHolland kerékpáros tanulmányúton járt Bali ZoltánZrínyi és Arany a magyarérettségi feladatai közöttMosoly, tehetség, elfogadás – így szólt az idei Esély Gála