2024.11.29., péntek - TaksonyZalaegerszeg időjárása

Archivum

Komposztálás kertben és konyhában

2010. október 26. kedd, 17:16
Címkék:

Az Öko-navigátor Bt. a mai ro­ha­nó vi­lá­gunk­ban fon­tos­nak tart­ja, hogy mű­kö­dé­sét kör­nye­zet­tu­da­to­san tegye, és er­re a ma­ga­tar­tás­ra má­sok fi­gyel­mét is fel­hív­ja. A kör­nye­zet­vé­de­lem­mel fog­lal­ko­zó, pé­csi szék­he­lyű cég a KEOP-6.2.0/A/09/2009-0034 je­lű pá­lyá­zat ke­re­té­ben 7 mil­lió 91 ezer 987 fo­rint tá­mo­ga­tást nyert el. Eb­ben a pro­jekt­ben a kom­posz­tá­lás nép­sze­rű­sí­té­sét tűz­ték ki cé­lul négy za­lai te­le­pü­lé­sen. Pacsán, Zalaszentmihályon, Pölöskén, Nagykapornakon össze­sen 185 da­rab kom­poszt­lá­dát ad­nak in­gye­ne­sen a la­ko­sok­nak, me­lyek hasz­ná­la­tá­val kap­cso­lat­ban ok­tó­ber 16-án tá­jé­koz­ta­tó na­pot tar­tot­tak.
 

Az Öko-navigátor Bt. környezetvédelmi projektje

A négy hely­szí­nen a kom­posz­tá­lás­ról szó­ló elő­adá­sok­kal vár­ták az ér­dek­lő­dő­ket. Szakály Lo­ránd mű­sza­ki tré­ner elő­ször a fenn­tart­ha­tó fo­gyasz­tás je­len­tő­sé­gé­ről be­szélt. Mint fo­gal­ma­zott: a fenn­tart­ha­tó fej­lő­dés a fej­lő­dés olyan for­má­ja, amely a je­len igé­nye­i­nek ki­elé­gí­té­se mel­lett nem foszt­ja meg a jö­vő ge­ne­rá­ci­ó­it sa­ját szük­ség­le­te­ik ki­elé­gí­té­sé­nek le­he­tő­sé­gé­től.

Elő­adá­sá­ban min­den­ki szá­má­ra meg­fo­gad­ha­tó ta­ná­cso­kat adott a fenn­tart­ha­tó fo­gyasz­tás­ra. A tu­da­tos vá­sár­lá­st, a he­lyi ter­mék előny­ben ré­sze­sí­té­sét, a mű­anyag cso­ma­go­ló­anya­gok hasz­ná­la­tá­nak el­ke­rü­lé­sét, va­la­mint a kom­posz­tá­lást, a szer­ves hul­la­dé­kok hasz­no­sí­tá­sát emel­te ki egye­bek mel­lett.

– A kom­posz­tá­lás olyan bi­o­ló­gi­ai fo­lya­mat, amely so­rán a hul­la­dé­kok, mel­lék­ter­mé­kek szer­ves anya­ga­it a bak­té­ri­u­mok, mik­ro­or­ga­niz­mus­ok le­bont­ják, és hu­musz­sze­rű ter­mék­ké ala­kít­ják át – ma­gya­ráz­ta az elő­adó. MIT TE­HE­TÜNK BE­LE A KOM­POSZT­LÁ­DÁ­BA? – a kony­hai hul­la­dé­kok kö­zül zöld­ség- és gyü­mölcs­ma­ra­dé­ko­kat, pél­dá­ul krump­li-, al­ma- to­jás­hé­jat, sa­lá­ta­le­ve­let, tea- és ká­vé­zac­cot, a kert­ből a le­vá­gott fü­vet, az avart, fa­ága­kat, nye­se­dé­ke­ket, há­zi ál­la­tok alomját és fa­ha­mut.

NE TEGYÜNK BE­LE étel­ma­ra­dé­kot, húst, ál­la­ti fe­hér­jét, cson­tot, tol­lat, olaj­szár­ma­zé­ko­kat, gyö­kér­da­ra­bo­kat (kü­lö­nö­sen gyo­mok gyö­ke­re­it!), macs­ka- és ku­tya­ürü­lé­ket, kö­vet, üve­get, mű­anya­got, por­zsá­kot, fé­me­ket, nyom­ta­tott pa­pírt, kar­tont, épí­té­si fa­anya­got, vegy­szer­rel ke­zelt fa­anya­got és dió­fa­le­ve­let se.

– A KOM­POSZT KE­ZE­LÉ­SÉ­NEK há­rom lé­nye­ges moz­za­na­ta van: az ap­rí­tás, a ke­ve­rés és a ned­ve­sen tar­tás – foly­tat­ta az elő­adó. – A kom­posz­tá­ló­ba he­lye­zett szer­ves anya­go­kat ap­rít­suk fel kis da­ra­bok­ra, mert így ha­ma­rabb ala­kul­nak hu­musszá. Az alap­anyagok kö­zött van­nak olyan anya­gok, ame­lyek könnyen rot­had­nak (ezek ma­gas nit­ro­gén­tar­tal­mú anya­gok: kony­hai hul­la­dék, fű­nye­se­dék, friss lomb, gyo­mok) és van­nak olya­nok, me­lyek ne­he­zeb­ben rot­had­nak (ezek ma­gas szén­tar­tal­mú anya­gok: szá­raz lomb, szal­ma, fa­nye­se­dék, stb.).

Ha rend­sze­re­sen ke­ver­jük eze­ket, ak­kor fel­gyor­sít­hat­juk a ne­he­zeb­ben rot­ha­dó anya­gok át­ala­ku­lá­sát. Ha a kom­poszt túl szá­raz, ak­kor meg­ön­töz­zük, ha túl ned­ves, ak­kor meg­for­gat­juk és szá­raz anya­got adunk hoz­zá. A kom­poszt ned­ves­ség­tar­tal­ma ak­kor jó, ha olyan, mint a ki­nyo­mott szi­vacs.

A kom­posz­tá­lás­nak kö­szön­he­tő­en ja­vul a ta­laj víz-, hő- és le­ve­gő­gaz­dál­ko­dá­sa, nö­ve­ke­dik táp­anyag­tá­ro­ló ké­pes­sé­ge. A kom­posz­tok­ban ta­lál­ha­tó hor­mon­ha­tá­sú anya­gok ser­ken­tik a nö­vé­nyi nö­ve­ke­dést. Na­gyobb lesz a nö­vé­nyek el­len­ál­ló ké­pes­sé­ge a kór­oko­zók­kal és a kár­te­vők­kel szem­ben. A ta­laj­szer­ke­zet sta­bi­li­tá­sa nő, csök­ken a po­ro­so­dás és az eró­zió ve­szé­lye. Táp­anyag-vissza­pót­lás­ra, trá­gyá­zás­ra szin­tén ki­vá­ló­an al­kal­mas – is­mer­het­ték meg a KOM­POSZ­TÁ­LÁS ELŐ­NYE­IT az ér­dek­lő­dők.

Bő­vebb in­for­má­ció és om­poszt­lá­da-igény­lés: Domány Ba­lázs
Te­le­fon: 30-327-33-00  -mail: iroda.oko@gmail.com

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK