2024.11.30., szombat - András, AndorZalaegerszeg időjárása

Archivum

Határtalan pozsonyi kifli

2010. június 22. kedd, 10:42
Címkék:

Az Apáczai Közalapítvány hirdette meg a Határtalanul programot, amely a határon túli magyar tannyelvű és az anyaország diákjai és tanárai közötti megismerkedést tűzte ki céljául. A pályázatra szakközépiskolák és szakképzők pályázhattak.

 

– Amikor értesültünk a pályázatról, egyértelműen jó ötletnek tartottuk, hiszen az utóbbi időszakban sokszor a Nyugat felé kacsingatva egy kicsit méltánytalanul megfeledkeztünk a szomszédos országokban élő magyarságról – hangoztatta Fisli Barnabás, a Páterdombi Szakképző, Kinizsi Pál Tagiskola megbízott vezetője. – Sikeres pályázat után 934 ezer forintot nyertünk. Ezután már csak iskolát kellett találnunk, amely a mi intézményünk profiljába illik. A szlovák dunaszerdahelyi magániskolával vettük fel kapcsolatot, ők szívesen láttak minket.

 

Készül a pozsonyi kifli.

 

A pályázat feltételeként a két intézmény diákjainak egy közösen választott terméket kellett elkészíteni. Az egerszegiek választása a pozsonyi kiflire esett. Dunaszerdahelyre 20 tanuló és három kísérő tanár utazott el.

– A négy nap során sok élménnyel gazdagodtunk – mondta Sabján László tanár. – Nem csak a szakmai programra koncentráltak a vendéglátóink, hanem megnéztük többek között a városban lévő 1848-as és ’56-os emlékművet. Az általunk választott termék elkészítésére a látogatás harmadik napján került sor. Nagyon jó hangulatban végezték a diákok a feladatot.

A harmadik napon meglátogatta a kint lévő csoportot Kónyáné Tömpe Lívia, a Páterdombi Szakképző Iskola igazgatója is. A két intézmény vezetése bizakodik, hogy a kapcsolat megmarad a pályázat után is.

A legnagyobb élményt természetesen a diákok számára jelentette a négynapos út.
  – Meglepetés volt számomra, hogy a dunaszerdahelyiek nem ismerik a pozsonyi kiflit, csak hallottak róla – mondta lelkesen Barabás Brigitta tanuló. – Nagyon jó hangulatban telt a sütés. A többi napokon sem unatkoztunk, így élményekben gazdagon tértünk haza.

– Furcsa volt számomra, hogy éppen Szlovákiában nem annyira ismert a pozsonyi kifli – vélekedett Gyergyák Ivett tanuló. – A dunaszerdahelyi intézményben inkább a krémesebb süteményeket készítik, egy finom mézes sütivel meg is leptek minket. Remélem, lesz folytatása a dolognak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK