2024.11.28., csütörtök - StefániaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A határokon átnyúló hagyomány élménye

2011. április 19. kedd, 15:16
Címkék:

A „Hagyomány élménye” címet adták annak a projektnek, melyet a Pannon Egyetem a Szlovén Mezőgazdasági és Erdészeti Hivatallal közösen valósít meg. A határokon átnyúló együttműködési program keretében a Dráva, Mura és Zala folyók közötti, kiváló természeti adottságokkal rendelkező terület turizmusát szeretnék fellendíteni. A projektben fontos szerepet kap a Pannon Egyetem Georgikon Kara, ők mérik fel Zala megyében az idegenforgalmi szolgáltatások kínálatát, valamint elkészítik a projekt keretén belül a térségre vonatkozó marketingstratégiát.
 

kh_pate_proj1.jpg

 

EU-PROJEKT AZ IDEGENFORGALOM FEJLESZTÉSÉRE

Dr. Kocsis László, a Pannon Egyetem Georgikon Kar általános dékánhelyettese szerint a 600 ezer eurós támogatási összeget nyert sikeres pályázat célja, hogy a projektterületre jellemző hagyományos termények, borok, ételek és szolgáltatások magas szinten, közös együttműködéssel jelenjenek meg az idegenforgalmi piacon. A projektben szereplő, kifejezetten idegenforgalmi és mezőgazdasági régiókban a turizmus egyre fontosabb ágazattá válik. 

Jelentősebb mezőgazdasági tevékenységnek számít a borkészítés és a helyi ételspecialitások, amelyek az idegenforgalmi kínálat fontos részét képezik. Egy marketingstratégia kialakítása a fő szellemi termék, amelyhez egy precíz, három területre kiterjedő helyzetelemzés kimunkálása szükséges. A szőlészek-borászok kérdőíves megkeresése után a bor és gasztronómia egységét kínáló vendéglátóhelyek szondázása következett, majd az ide érkező turisták, vendégek véleményét kérték ki arról, hogy milyen termékeket, szolgáltatásokat ismernek, keresnek és hiányolnak.

 

kh_pate_proj2.jpg

 

A kérdőívek kiértékelése folyamatos, és ez alapján határozzák meg a marketingstratégia vezető célkitűzéseit. Egy komoly képzési és oktatási programon is dolgoznak, mely a minőségi szőlő- és bortermelésre fókuszálva mutat be termesztéstechnológiai, illetve a bor kínálásához szükséges ismereteket. Fontos szerepet kap az ételekhez illő italok harmonikus kiválasztása, párosítása. Még a termékkörök és szolgáltatási körök véglegesítése előtt, a védjegyek kiadását megelőzően elkészítették a projektpartnerek, gazdasági közösségek számára alkalmazandó szabályzatot.

A közös piaci fellépésről szóló tanulmány és szabályzat, valamint a szolgáltatók új szervezettségi formája nagyban elősegíti majd a határokon átnyúló térség versenyképességét, növeli a térség vonzerejét, egyben vidékfejlesztési, környezetvédelmi, kulturális hagyományőrző feladatokat is teljesít, sőt új munkahelyeket teremthet. Jövőre jelenik meg két, a vidék jellemző ételeiről, illetőleg a tájegységek szőlőtermesztéséről szóló, három nyelven (szlovén, magyar, angol) készített monográfia.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK