2025.01.20., hétfő - Fábián, SebestyénZalaegerszeg időjárása

Archivum

Innovációs díj a Zalacónak

2010. január 19. kedd, 19:02
Címkék:

Idén hatvanéves a zalaegerszegi székhelyű Zalaco Zrt., melynek jogelődje, a Zala Megyei Sütőipari Vállalat hat évtizeddel ezelőtt jött létre. Hatvan év nagy idő, melyről a Dunántúl egyik legnagyobb sütőipari vállalkozása úgy kíván megemlékezni, hogy egész évben akciót hirdet termékeire. Vásárlóival kíván tehát ünnepelni a születésnapos, melyet a város vezetése is felköszöntött hagyományos újévi fogadásán. A megyeszékhely képviselő-testületének egyhangú döntése alapján Zalaegerszeg Innovációs Díját a Zalaco Zrt.-nek ítélték oda. Berta László vezérigazgató vette át az elismerést és a vele járó szobrot dr. Gyimesi Endre polgármestertől a város dísztermében tartott rendezvényen.

 

Hatvanéves a sütőipari vállalkozás

– hatvanforintos akciók egész évben a jubileum jegyében!

A kitüntetésről és a hatvanéves jubileumról Ibránszki György vezérigazgató-helyettessel beszélgettünk.
– Igazi meglepetésként ért bennünket az elismerés, melyről csak az átadás előtti napokban értesültünk. Igaz hát a mondás, egy születésnapos számára nincs is nagyobb öröm a meglepetésnél. Büszkék vagyunk arra, hogy jubileumi évünk egy ilyen jelentős kitüntetéssel, mint a Zalaegerszeg Innovációs Díja kezdődhetett, melyet a közgyűlés egybehangzó határozatát követően adományozott cégünknek.

Berta László vezérigazgató az elismeréssel.

– Az innováció egyet jelent a folyamatos megújulással. Hogyan valósul meg ez az elvárás a Zalaco Zrt.-nél?
–  A folyamatos megújulás a gyártási technológiát, a termékfejlesztést és termékkínálatot valamint az értékesítést egyaránt érinti. Innovációs elképzeléseink megvalósításához azonban szervezeti és személyi feltételeket is rendeltünk az elmúlt évek, évtizedek alatt. Ennek a stratégiának talán a legalapvetőbb eleme volt a saját bolthálózat kialakítása.

A közvetlen értékesítés ugyanis versenyképességünk megőrzését, a kompromisszummentes minőségre törekvést tette lehetővé számunkra. Emellett segítette termékfejlesztésünket, mely tevékenységben a vásárlói igényeknek, a fogyasztói szokásoknak megfelelő, az egészséges táplálkozást szolgáló termékek gyártását tűztük ki legfontosabb célnak.

Ez az elvárás hagyományos és prémium termékeinknél egyaránt megjelenik. Például hagyományos, 8 órás érésű kovásszal készítjük valamennyi kenyerünket, kizárólag frissen fejt teljes értékű házi tejet és havi közel két és fél tonna vajat használunk termékeink gyártásához.

– Akkor igaz az a megállapítás, hogy a korszerű termékfejlesztés nem nélkülözheti a minőségi alapanyagokat.
– Teljes mértékben. Sajnálatos módon a kiváló hazai termőföldek, mikroklíma és évszázados mezőgazdasági hagyományok ellenére a magyar élelmiszeripar mélyponton van, nekünk is a legnagyobb nehézséget az állandó jó minőségű és egészséges alapanyagok beszerzése jelenti.

Ménytelenek vagyunk a legtöbb alapanyagot közvetlenül beszerezni, például a vajat Normandiából, az állandó jó minőségű fekete, hőkezelt szemes mákot Németországból. Pedig jobban szeretnénk, a magas szállítási költséget és sok energiát megspórolva, helyben beszerezni a szükséges nyersanyagokat. Mindebből kiindulva jutottunk arra az elhatározásra, hogy a győrvári tehenészettel közös beruházásban egy tejfeldolgozó, tejtermékeket előállító üzemet hozunk létre.

A fejlesztésre pályázatot nyújtottunk be, melyről február végén döntenek majd. Bízunk benne, hogy számunkra kedvezően. Ezt megelőzően a türjei és a győrvári tehenészettel megállapodást kötöttünk, miszerint üzleteinkben árusítjuk a teljes értékű, kezeletlen házi tejet, amit naponta frissen fejve szállítanak hűtőautókkal a szakboltjainkba.

– A tejfeldolgozó üzem felépítésének időzítése szimbolikus is lenne a fennállásának 60 évfordulóját ünneplő Zalacónak. Egyébiránt milyen módon készülnek – a magyar vállalkozásokra sajnos nem igazán jellemző – jelentős évforduló megünneplésére?
– Hatvanadik születésnapunk alkalmából vásárlóinkat kívánjuk jutalmazni, mert nélkülük „nem értünk volna meg ilyen magas kort”. Házon belül is sokat tettünk a családi vállalkozás folyamatos fejlődéséért, ami azonban elképzelhetetlen lett volna a vásárlók tudatos értékválasztása nélkül.

A lokálpatriotizmus mellett a minőség igénye is nagy hangsúlyt kapott, nemkülönben a széles termékválaszték. Minden szerénytelenség nélkül mondhatom, a Zalaco Zrt. jelenleg több mint 350-féle terméket kínál a napi friss pékáru és cukrásztermékeken át a fagyasztott termékcsaládig bezárólag. A minőség pedig annak köszönhető, hogy pékárunk és süteményeink kiváló, természetes alapanyagokból, házias receptekből és kézműves gyártási eljárással készülnek. 

Január 25-étől születésnapi akció a szakboltokban!

– Említette, jutalmazni kívánják vásárlóikat. Hogyan?
– Ez így igaz. Köszönetünk jeléül hetente más-más terméket kínálunk akciós áron. A kedvezmény azt jelenti, hogy hatvanadik születésnapunk alkalmából pont hatvan forintért árusítunk egy adott terméket. A nem mindennapi akció január 25-ével indul. Azon a héten a Zalaco félkilós vekni kenyeret kínáljuk 169 forint helyett mindössze 60 forintért. Az egész éven át tartó akció nagyon sok termékünket illetve például a házi tej árát is érinti majd. Érdemes lesz folyamatosan figyelemmel követni a hirdetményeket a szakboltokban.

– A jubileum évében terveznek-e újabb fejlesztéseket?
– Jelenleg 40 saját és számos franchise üzletet működtetünk Zalában és a környező megyékben. Ebből Zalaegerszegen 14, Nagykanizsán pedig 7 üzemel. Idén Keszthelyen biztosan nyitunk új szaküzletet, és még néhányat más-más településen. Az előrehaladás igénye teszi mindezt szükségessé.

2010 mindazonáltal nem erről, sokkal inkább a meglévő szaküzletek továbbfejlesztéséről szól majd. A termék- és technológiafejlesztésre az előző évekhez hasonló figyelmet szánunk. Mindent elkövetünk azért, hogy egy eredményes, a hatvanadik jubileumhoz valóban méltó esztendőt hagyjunk majd magunk mögött – hangsúlyozta Ibránszki György.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK