2025.01.17., péntek - Antal, AntóniaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Terítéken a zalai borok

2010. november 16. kedd, 14:59
Címkék:

Kuriózumnak számító civil kezdeményezés indult Zalában. Dr. Kántor Mónika, aki többek között borász és borbíráló végzettséggel is rendelkezik, elhatározta, a helyi nedűknek kivívja a nekik megjáró megbecsülést.
 

 
Nőiesedik a szakma

– Borbírálatok alkalmával valóságos kincsekre lehet találni. Bár a zalai történelmi borvidéket évtizedek óta nem a neki megjáró tisztelet övezi, mégis érdemes a helyi termelésű borokkal komolyan foglalkozni. Kevesen tudják, hogy nagyon széles az a paletta, ami itt jó minőségben megterem – mondta a doktornő.

 

borvacsora.jpg

 

– A piacképes kistermelőket kívánják támogatni a Zalai Vincellér Napok rendezvénysorozatukkal, melynek első, nagy sikerű összejövetelén már túl vannak. – Miszori József vendéglőtulajdonossal egyetértésben a göcseji ételek mellé zalai borokat tálaltunk a vendégeknek, miközben én a borokról és a bortörténelemről is ejtettem néhány szót. Első alkalommal egy zalaszentgróti borászhölgy, Dóka Éva italait kóstolhattuk.

– Csak nem nőiesedik a borászat is? Mit szól az erősebb nem mindehhez?
– Úgy láttam a borbírálatokon, hogy kedvezően fogadják a jelenlétünket. Egyébként a nők kifinomultabb íz- és illatérzékelése előnyös tulajdonság. A borban ugyanis nemcsak a szőlő van benne, hanem annak egész környezete. A talaj, a szomszédos növények. Ezért is járok most a Pannon Egyetem Georgikon Karára, Keszthelyre, hogy tanulmányozzam a gyógy- és fűszernövényeket. Nem titkolt vágyam, hogy egyszer majd én is szőlőt termesszek és bort készítsek.

– Milyen hosszú lesz a borvacsorák sora?
– Hosszú lesz. Esetenként egy vagy két borász mutatkozik be, akik a négy- vagy ötfogásos ételsor mellé megfelelő borokat tudnak kínálni. Egyelőre még nincs pontos adatunk arról, hogy hány olyan kistermelő van ténylegesen a megyében, aki megfelelő minőségű és mennyiségű borral rendelkezik, melyet a zalai vendéglátóhelyeken kínálni lehet.

Jelenleg a megyében elvétve lehet palackozott zalai borral találkozni e helyek borlapjain. Ezért is tartom fontosnak, hogy rendezvényeinkre a megye vendéglátósait is meghívjuk. Már első alkalommal is nagyon jó volt a visszhang, üzlet is köttetett.

– Tehát nem minden hegyi pincéből lehet a vendéglőbe bort bevinni.
– Nem, csak aki a szükséges engedélyekkel, minősítéssel rendelkezik, melyek nem kis összegbe kerülnek – teszi hozzá Kántor Mónika. – Hogy mindez megérje, és folyamatos ellátást tudjanak biztosítani, legalább fél-egy hektárnyi szőlővel kell rendelkezniük a termelőknek vagy a kisebbeknek össze kell fogniuk ahhoz, hogy piacra juthassanak.

 

kantor-monika.jpg

 

– Az első vacsorán került-e terítékre valami különlegesség?
– Igen. Amellett, hogy a felszolgált hatféle ital mindegyike nagyon jó minőségű, a Sárgamuskotály különlegességnek számít köztük. Ez többek között Tokaj-Hegyalján jellegzetes fajta, de ez alkalommal egy kiváló minőségű zalait kóstolhattunk.

Végül véleményét mondta el a borászhölgy:
– A köztudatban nincs helyén a zalai bor. Általában alacsony minőségű tömegborként gondolnak rá. Ezt a méltatlanságot szeretnénk orvosolni. Az akcióban olyan elismert szakember támogatására találtam, mint dr. Pálfi Dénes, aki a rendezvényünk fővédnökségét is vállalta. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK