2024.11.25., hétfő - KatalinZalaegerszeg időjárása

Archivum

Country- és gasztroélményekkel

2013. augusztus 27. kedd, 08:15
Címkék:

Igazi fesztiváli hangulat, autentikus countryzene, finomnál finomabb ínyencségek és programok sokasága jellemezte Nagykapornak kétnapos falunapját. A település önkormányzata tavaly határozta el, hogy új színt hoz falunapi rendezvényébe, így idén immár másodszor rendezték meg augusztus 17-én a country fesztivált, míg másnap, augusztus 18-án a gasztrofesztivált. Naná, hogy jól döntöttek, a találkozó fergeteges sikere idén sem hagyott efelől kétséget.

nagykapornak fnap3

"Magyarország legjobban szervezett fesztiválja" Nagykapornakon

Farmer, kockás ing és cowboy-kalap – a helyiek viselete igazi vadnyugati hangulatot idézett a countryfesztiválon. Szívesen öltötte magára ezt az öltözéket Sifter Izabella és Németh Szimonetta. A kislányok elmesélték, nagyon kedvelik a lovakat, Szimonetta rendszeresen jár lovagolni, amit Izabella is tervez.

A nap focitornával kezdődött. Sifter Péter polgármester érdeklődésünkre elmondta, Felnőtt, gyerek, női és szenior kategóriában lehetett nevezni. A győztesek a Port Oil, Nagykapornak, Nemesrádó, Sitke voltak, az említett sorrendben. Délután a countryzenének jutott a főszerep, a népes nézősereg a Rodeo, a BlueBirds, a Country Road és a Leslie Country zenekarok színvonalas műsorát élvezhette.

A műfaj eredeti gyökereiből táplálkozó, a közép-európai country és bluegrass zenei életet vezető Rodeo Country idén már harmadik alkalommal lépett fel a rendezvényen. Sándor János zenekarvezető elmondta, 1982-ben alakultak, és az első évek magyarországi sikereit követően 1986-ban, Ausztriában is bemutatkoztak. Ezzel elindult az együttes nyugat-európai pályafutása, miközben a hazai érdeklődés jelentősen alábbhagyott a country zene iránt. Szerencsére ma már ez nincs így, újjáéledt az érdeklődés a műfaj iránt. Hogy érzik magukat Nagykapornakon? – erre a kérdésre azt mondta: ez Magyarország legjobban szervezett fesztiválja.

nagykapornak fnap1

Nagykapornak nem hivatalos testvértelepülési kapcsolatot ápol az erdélyi Szászcsávással, ahonnét szintén érkeztek vendégek. Ozsváth János elmondta, Erdős János, a kapornaki focicsapat edzője szászcsávási születésű, innen ered a baráti kapcsolat. Mindig szívesen vannak itt, megható számukra a helyi emberek nyitottsága és vendégszeretete.

A gasztrofesztivál ugyan másnap volt, de az ételkínálatra előző nap sem lehetett panasz. A misefai Foglárvölgye horgászegyesület halászlét készített. Könczöl Kálán elmondta, a jóféle halakat a misefai tóból fogták ki. Az idősek otthona konyhája paradicsomos húsoskáposzta levessel és chilis babbal kedveskedett a vendégeknek. A dolgozók a gasztronapon is önkéntes munkát vállaltak, "pokol konyhájukban" langalit és pizzát sütöttek.

Legalább harminc csapat sütött és főzött, változatos fantázianevekkel illetve magukat és ételeiket, így versengve egymással a zsűri és az emberek kegyeiért A szentpéterúri fakanálforgatók Bud Spencer kedvencét készítették el. Füstölt szalonna, bab, hagyma, disznóhús, lecsó, sorolta a belevalókat Léránt Józsefné.

A Közép-Zala Gyöngyszemei Közhasznú Egyesület a 101 híres magyar recept című kötetből a mustban párolt hátszínt választotta. Dr. Csikós Andrea Dóra elmondta, nagy munkára vállalkoztak, hiszen a marhahúst előző este bepácolták, a szeleteket olajos, vajas, mazsolás lében, lisztbe forgatva elősütötték, majd musttal felöntve párolták meg.

Az erdélyi vendégek töltött káposztát készítettek szászcsávási asszony módra. Ez semmi titkos hozzávalót nem takart, csupán csak annyit, hogy csak csajok főztek, ahogy a csapatfelirat is jelezte. Az étel azonban kicsit más, amit mi képzelünk el töltött káposztának. Ozsváth Imola elmondta, az előző nap káposztalevelekbe csavarták a hústölteléket, amit másnap kapor- és csombor (borsikafű)-ágyra fektettek a bográcsba, melynek közepén egy nagy füstölt csülköt helyeztek el. A tetejére kevés savanyú káposztát, paprika- és paradicsomszeleteket tettek. Citromos vízzel öntötték fel, majd összefőzték. Imola elárulta azt is, ez az étel hidegen is kitűnő.

nagykapornak fnap2

A pölöskei Rozmaring Kézműves és Hagyományőrző Egyesület tagjai utalva korelnökükre, "Imrelégyszíves" fantázianévvel készítettek chilis csirkét. A húst egy napig pácolták, majd tárcsán sütötték ki. Eddig még nem nyertek díjat, de ahogy Gaál Katalin vezető mondta, nem a helyezés, a részvétel a fontos.

Alaposan feladták a leckét a csapatok a zsűrinek, melynek tagjai, egy találó ötlettől vezérelve, az ír és amerikai folk és country zenét játszó BlackRiders együttes művészei voltak. Igazságos döntésük alapján meglepetésre minden csapat első helyezést ért el.

Mindkét nap igazán változatos programokat kínált, a nagy érdeklődést azt mutatta, mindenki megtalálta a kedvére valót. Bohóc fellépő szórakoztatta a gyerekeket, akik hatalmas légváron csúszkálhattak, és hasonló élmény várta a nagyobbakat a vízi focipályán vívott csatáikon. A gasztronap a Nagykapornak–Alsópáhok bajnoki mérkőzésnek is helyet adott, ezzel avatva fel a TAO-programból megújított focipályát.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK