2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Újra zöldellnek az őrségi rétek!

2013. szeptember 10. kedd, 08:12
Címkék:

ujra-zoldellnek-rsegi-retek-riszentpeter-2-mAz Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság 215 millió Ft Európai Uniós támogatást használt fel természetvédelmi célokra. A napokban záruló program során mintegy 400 hektáron állították vissza az őrségi rétek eredeti növényzetét. 150 hektáron facsoportokat telepítettek, a békák, gőték számára pedig vizes élőhelyeket hoztak létre. A projekt csökkentette a gondozatlan területek számát. Eredményeit a lakosság és a pihenni vágyó látogatók egyaránt megtapasztalhatják, ha ellátogatnak a nemzeti parkba.


Újra zöldellnek az őrségi rétek!

, Őriszentpéter oldal nyomtatása , Őriszentpéter információinak továbbküldés e-mailben Felvétel a túrába
Éltető víz az állatoknak és a növényeknek
A természetvédők az alábbi öt területen végeztek beruházásokat:
1. Kivágták a réteken megjelent cserjéket és fákat, a rekonstrukciós kaszálással pedig mintegy 400 hektáron állították vissza az eredeti növényzetet.
2. Felszámolták a tájidegen és tömeges szaporodásra hajlamos fehér akác fafaj védett erdőket leginkább veszélyeztető állományait.
3. Békák, gőték számára 50 db kétéltű szaporodó helyet létesítettek.
4. 150 hektáron állították vissza a korábbi tájképet a korábban eltűnt facsoportok újratelepítésével, vízállások létesítésével.
5. Visszaállították egy lápos-tocsogós terület eredeti vízviszonyait a lecsapoló csatornák eltömítésével Nádasd határában.

Távcsövek, fényképezőgépek a természet vizsgálatához
A pályázat támogatásával a beruházások későbbi hatásait vizsgálandó, fényképezőgépeket, GPS készülékeket és távcsöveket szereztek be. A projekt kivitelezését hazai kis és középvállalkozások, szakmai irányítását és ügyviteli munkálatait egyaránt az igazgatóság munkatársai végezték. A beruházások 2011. és 2013 között zajlottak, a projekt 2013. augusztus 31-én zárul le. A projekt az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának támogatásával valósult meg.

Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
9941 Őriszentpéter, Siskaszer. 26/A
További információ: Dr. Németh Csaba osztályvezető
Tel.: +36 30 280 6877
E-mail: kislegykapo@gmail.com

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK