2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

FÁMA HÁZA

2014. január 16. csütörtök, 13:13
Címkék:

http://www.famahaza.eoldal.hu/
A Letenyéért Közéleti Egyesület nyertes Leader pályázatának köszönhetően sok éves vágya valósult meg a lokálpatrióta közösségnek a 2011. évben lezajlott letenyei beruházással.

fejlec

 fama-haza-2011102025-009

A Letenyéért Közéleti Egyesület nyertes Leader pályázatának köszönhetően sok éves vágya valósult meg a lokálpatrióta közösségnek a 2011. évben lezajlott letenyei beruházással. A főépület a kivitelező gondos munkája révén megújúlt, a többi létesítmény az egyesület tagjainak, segítőinek rengeteg önkéntes munkájával, anyagi áldozatvállallásával szépült meg, kapott új funkciót.

A FÁMA HÁZA otthont ad a Keszesi Sándorné emlékszobának, Keszei Sándorné, a Népművészet Mestere hagyatéka egy jelentős részének, a Letenyei szobának, ahol megismerhető a letenyei népi viselet is, a helyi népi bemutató konyhájának, ahol helyi népi ételeket is kóstolhatnak a látogatók. Az ízesítéshez a saját fűszerkert növényeit használjuk.

Az istálló kiállítótérré, étkezővé, tárgyalóvá alakult át, ahol a megnyitóra a régi falvédők kiállítása is elkészült. Az ólak átalakítása után kialakításra került az iparosok műhelye, a tyúkólból babaház lett, a pajtában a népi mezőgazdasági eszközök, a gabonatárolás eszközei, borászati eszközök, és a disznóvágáshoz szükséges kellékek kiállítása található többek között.
A hagyományos parasztportán a nyári konyhához épített új kemence a népi gasztronómiát szolgálja, a felújított kerekeskút is a letenyeiek régmúltjára emlékeztet. A kerítés az Örzse néni letenyei vadrózsás motívumát idézi.

fama-haza-majusban-20120526-028

A FÁMA HÁZA a jövőben számos kézműves foglalkozásnak, hagyományőrző tevékenységnek, egyéb rendezvénynek lesz a házigazdája. A Letenyéért Közéleti Egyesület rég várt csemegének, Letenye egyik büszkeségéként, különleges turisztikai attrakciónak szánja a létesítményt a város lakossága és a hagyományápolás, a népművészet, a népi értékek iránt érdeklődő turisták számára.
Az eddig összegyűjtött kiállítási anyagok bővítése céljából lakossági felajánlásokat örömmel fogad az egyesület.

NYITVATARTÁS:

SZOMBATONKÉNT: 14-16 ÓRÁIG

CSOPORTOKNAK ELŐZETES BEJELENTKEZÉS ALAPJÁN
MÁS IDŐPONTBAN IS.

30/846-7757
30/824-5125
E- mail: famahaza@gmail.com

Kedves Látogató!

Aki Letenyén a Ságvári Endre utcában a Fáma Házát keresi, először a vadrózsa motívumos deszkakerítést pillanthatja meg. A ház falán faragott felirat jelzi, hogy ez a ház a FÁMA HÁZA.

A hagyományos parasztportán több épület is található: a főépület melléképületekkel, különálló nyári konyha, kemence, illetve a pajta. Számos állandó kiállítás várja a letenyei ember múltja iránt érdeklődőket, fél évszázaddal repülhetünk vissza az időben. A korosabbak nosztalgiázhatnak, a fiatalabbak hasznos új ismeretekhez juthatnak.

Nagyobb rendezvények alkalmából partisátrunkat is felállítjuk, ha szükséges több sátor is elfér az udvarban.

A kulturális és hagyományőrző csoportok bemutatkozásának színhelye a szabadtéri színpad.

A népi gasztronómia népszerűsítése céljából bográcsos főzésre és kemencés sütésre van lehetőség. Az ételeket a saját fűszerkertben nevelt fűszerekkel ízesítjük.

Várjuk civil szervezetek, munkahelyi, baráti közösségek, iskolai, óvodai csoportok bejelentkezését, de egyéni érdeklődőket is nagy vendégszeretettel fogadunk rövidebb, vagy hosszabb időtartamra.

Ismerje meg turisztikai ajánlatainkat is! Találkozzunk mielőbb a Fáma Háza táján!

Letenyéért Közéleti Egyesület


MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK