2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Csömödéri kisvasút

2013. február 04. hétfő, 16:48
Címkék:

Csömödéri kisvasút. Erdei vonatozás Csömödéren, az ország leghosszabb keskeny nyomtávú kisvasútján Dél-Zalában, Bázakerettyén. Lenti - Csömödér - Kistolmács és Kistolmács - Csömödér - Lenti útvonalon közlekedik.
A Csömödéri Erdei Vasút viszonylag nagy területet érint.


Állomások, megállóhelyek:
Lenti

3917-erdei-elmenyvonatozas-az-orszag-leghosszabb-nyomtavu-kisvasutjan-del


A kisvasút végállomása a Táncsics Mihály utcában található, a MÁV állomása és a termálfürdő mellett. Vonattal érkezve vissza kell sétálni az állomás előtti útátjáróig, majd jobbra fordulni, és követni a keskeny sínpárt. Autóbusszal érkezve Lenti, vasútállomás bejárati út a legközelebbi megállóhely. Személyautóval Zalaegerszeg felől érkezve át kell hajtani a városon, majd a termálfürdő felé irányító táblákat kell követni. A nagyvasút keresztezése után mintegy négyszáz méterrel jobbra lesz a kisvasút végállomása. Rédics felől érkezve a városba érkezés után el kell hajtani a nagyvasút állomása mellett, és utána kell jobbra fordulni - a termálfürdő ebből az irányból is jelezve lesz.
Lenti, Gyöngyvirág utca

A kisvasút városközponthoz közelebbi megállója a Táncsics Mihály utca és a Gyöngyvirág utca kereszteződésénél található, elsősorban az autóbusszal érkező utasok részére ajánljuk, ugyanis a Táncsics utcán keresztül pillanatok alatt a városközpontba lehet érni innen.

Lentiszombathely-Mumor

A Lentihez tartozó Mumor és a Lentiszombathelyet összekötő közút és a kisvasút találkozásánál található.

Csömödéri-tó

A megálló közvetlenül a csömödéri halastó mellett található.

Iklódbördőcei temető

A Lentit és Csömödért összekötő műút felett található közvetlenül azután, hogy elhagytuk Iklódbördőce települést.

Csömödér

A MÁV vasútállomásának túloldalán található a kisvasút központi telephelye. Vonattal vagy busszal érkezve (a buszok is betérnek a csömödéri vasútállomásra) át kell menni a vasúti vágányokon, és egy kis kapun át juthatunk be a kisvasút végállomására. Autóval érkezve Csömödérről Páka felé kell elhagyni a települést, át kell menni a vasúti átjárón, el kell menni a temető mellett, majd az erdei vasút feliratú táblánál balra (Páka felől érkezve pedig jobbra) kell kanyarodni. Ez az út a kisvasút telephelyére vezet, be kell menni a portán, a vasúti vágányokat keresztezve balra kell fordulni, és száz méter után találjuk meg a parkolót.

Páka

Pákán a kisvasút megállója a település központjában, a Béke utcában található, közvetlenül a Páka sportpálya elnevezésű buszmegálló mellett.

Dömefölde

A Pákához tartozó település vasútállomása a település központjában kiágazó földút mellett található, a településtől mintegy kétszáz méterre.

Kányavár

A település Bázakerettye felőli vége előtt, a kisvasút átjárójánál található a település megállóhelye.

Törösznek

A Csömödér és Bázakerettye közötti műútról Kányavár után Pördefölde felé kell letérni. Mintegy négyszáz méter múlva a Szentpéterfölde felé tartó, csak teherszállításra használt mellékvonal sínpárja keresztezi a műutat. A kisvasút töröszneki megállóhelye az útátjáró előtt, a kisvasút fővonalának és mellékvonalának elágazása előtt található.

Kámaházi erdészlak

Kámaházát Bázakerettyéről Lasztonyán át közelíthetjük meg. A műút Lasztonya és Kámaháza között keresztezi a kisvasút vonalát. A vasúti átjárónál található Kámaházi erdészlak megállóhely.

Bánokszentgyörgyi elágazás

A Márkiba vezető fővonal és a Kistolmácsi mellékvonal elágazásánál található megállóhely. Csak földúton közelíthető meg.

Bázakerettye alsó

Bázakerettye központi helyen fekvő vasútállomása a Bázakerettyét Borsfával összekötő főút kereszteződése mellett található, közvetlenül a település központja mellett. Itt található az autóbusz állomás is, ahonnan Nagykanizsa irányába van viszonylag jó közlekedés.

Bázakerettye felső

A megállóhely a település déli részén, a Gyöngyvirág utca és a kisvasút kereszteződésénél található.

Kistolmács

A kisvasút végállomása a Bázakerettyét Kistolmáccsal összekötő műút mellett található, nem messze a Kistolmácsi-tótól. A közelben autóbuszmegálló is található.

Látnivalók

A Zalaerdő Erdészeti Zártkörűen Működő Részvénytársaság - a Zalaerdő zRt. - fennállása óta megkülönböztetett figyelmet fordít eseményekben gazdag erdészeti, vadászati és fűrészipari múltunk zalai emlékeinek felkutatására, megőrzésére, s szakmai kultúránkat szolgáló, újabb szellemi értékek létrehozására. Valljuk, hogy múltunk megbecsülésére és tiszteletére szüksége van nemzetünknek, mert erre a legnagyobb magyar, gróf Széchenyi István örök érvényű szavai is köteleznek bennünket: "Csak a múlt megbecsülésén épülhet fel a jövő!”

A Zalaerdő zRt. 2004-ben építette meg erdei vasútjának állomásépületét Lentiben, amely várótermével és kiállítási célra kialakított másik két termével, 2005. május 6-tól ad otthont a "GÖCSEJ KINCSEI, AZ ERDŐ ÉS A FA" címet viselő erdészet-, fűrészipar- és vasúttörténeti, állandó jellegű kiállításnak.

A stílusában és hangulatában az egykor legnagyobb göcseji erdőbirtok, a herceg Esterházy hitbizomány uradalmi épületeit idéző vasútállomás termeinek dokumentum-, fotó- és tárgyi anyagán át, a látogató bepillanthat az itteni vidékre oly jellemző, értékes göcseji erdők színes világába, az értük dolgozó erdészek nehéz és önzetlen munkájába, a közel évszázados erdei vasút nagy múltú történetébe, a világhírű gímszarvas-gazdálkodás eredményeibe, s nem utolsó sorban az egykor méltán híres lenti fűrészipar emlékeibe.

E kiállítás célja, hogy a látogató - aki érdeklődésével megtisztelte a kiállítást – egy kicsivel több ismeretanyagot kaphasson az épületről és főleg a látottakról, s ezáltal még jobban tudatosuljon: az egykori nagy zalai erdészelődök után, ma is jó kezekben vannak az értékes göcseji erdők.

- Bázakerettye alsó - Bázakerettye felső - Csömödér - Dömefölde - Iklódbördőcei temető - Kámaházi erdészlak - Kányavár - Kistolmács - Lenti - Lenti, Gyöngyvirág út -Lentiszombathely-Mumor - Nyúldomb - Páka - Törösznek - Víznyomó -

A feltételesen közlekedő vonatok vasárnap kivételével, legalább 20 fő előzetes jelentkezése esetén közlekednek, de az utazási szándékot 3 munkanappal előre kérjük bejelenteni.

Információ és különvonat rendelés:
Csömödéri ÁEV (Zalaerdő Zrt.)
8957 Csömödér, Vasút u. 2.
tel: (92) 579 033
fax: (92) 579 033
email: erdeivasut@zalaerdo.hu

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK