2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Remetekert - kápolna, pihenőhely, erdőrezervátum

2014. július 17. csütörtök, 09:16
Címkék:

Remetekert - kápolna
Leágazás táblával jelezve a 76-os úton
Aszfaltút az erdőn keresztül a Remetekerthez
Jelzőtáblák a Remetekertnél


romkert


A Remetekert
Tűzrakóhely a Remetekertnél
Pihenőhelyek a Remetekertnél
Ösvény a forráshoz

Hely: Tilaj, 8782
Hungary

Nyitva tartás: Szabadon látogatható
A Remetekert Nagykapornak falutól néhány kilométerre található, az erdőben. Kedvelt pihenőhely, búcsújáró hely. A Remetekert környéke erdőrezervátum: a Zalai hegyhát legkiválóbb kocsánytalantölgyes-bükkös-gyertyános elegyes erdőállományai, egyúttal számos ritka növényfaj termőhelyei is.

Megközelítése:
A 76-os út Nagykapornak Zalacsány közötti útról van egy leágazás, ahonnan 3,5 km hosszú aszfaltozott úton közelíthető meg a Remetekert. A leágazás táblával jelzett.

A Remetekertről:
Régen, a török időkben itt lakott település volt kápolnával. A lakott településnek mára már nyoma sincs, csak a kápolna maradt, ami leégett, és a jelenlegit építették fel. Az emberek ide menekültek az állataikkal együtt a török fosztogatás elől.
Ha Nagykapornakról megyünk a Balaton irányába, a falut elhagyjuk, kb. 2 km-re van egy aszfaltos-kavicsos út, ott kell letérni a főútról, jobbra. Minden más út földút. Az erdőben megyünk 3,5 km-t, majd az út jobb oldalán kicsi, sárga kápolnát pillantunk meg.
Ezen a környéken az 1770-es években élt még remete, 1770 körül halt meg. A kápolna Mária-kegyhely, kitaposott ösvény vezet a domboldalon lefelé. Itt is Mária kegyhely található, lurdes-i Mária.
A kegyhely mellett kis pihenőhely, szalonnasütő hellyel. Ha tovább megyünk még lefelé, forráshoz jutunk.
Nemrégiben felélesztették a régi hagyományt, erdei búcsút tartva. A környező falvakból erdei ösvény vezet ehhez a búcsújáró helyhez.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK