2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Üzenet a palackból

2014. március 19. szerda, 20:27
Címkék:

Palackposta címmel került ki a nyomdából egy újabb antológia, mely a zalai és muravidéki írók-költők munkáiból nyújt válogatást Szemes Péter irodalomtörténész szerkesztésében, Tóth Imre költő társszerkesztésében. A könyvet a Keresztury Irodalmi Kör rendezvényén mutatták be a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.

palackposta 2

A Pannon Könyvek sorozatban megjelent kiadvány címét, Halász Albert verse ihlette, hangzott el a bemutató alkalmával. A rendezvényen megjelent a kötetben publikáló szerzők közül Turbuly Lilla, Karáth Anita, Szakony Dorina, Lackner László és Tóth Imre. Őket és a kiadvány létrejöttét köszöntötte elsőként Gyutai Csaba polgármester. Irodalomtörténeti jelentőséget tulajdonított a kiadványnak, mely a Muravidék szellemiségét szervesen kapcsolja a zalaihoz. A mű érdeme még a fiatal tehetségek megszólaltatása, így a legfiatalabb szerző mindössze 18 éves (Szakony Dorina), mely a Pannon Tükör Kulturális Folyóirat szerkesztőinek tehetséggondozó munkáján alapszik.

Szemes Péter szerkesztő elmondta, a zalai antológiák sorában ez az ötödik. Korábban 1955-ben, 1979-ben, 1983-ban és 1990-ben jelentek meg hasonló kiadványok. A mostani érdeme a muravidéki írók-költők bevonása, az összesen 33 szerzőt felvonultató könyvben. Széles a paletta az alkotók életkorát tekintve (18-84 év), illetve a területi sokszínűséget illetően. A szerzők egyharmada zalaegerszegi lakhelyű, származású vagy kötődésű, mely a megyeszékhely kulturális életét is pozitívan minősíti. Ugyanígy elismeréssel szólt a szerkesztő a széles támogatói összefogásról, mely megnövekedett példányszámot tett lehetővé. A kötetben két József Attila-díjas zalai költő, Péntek Imre és Szálinger Balász írásai is olvashatók.

palackposta 1

Kiss Gábor könyvtárigazgató a szellemi élet erősítéséért tett zalaegerszegi törekvéseket méltatta. Majd a jelenlévő szerzők olvastak fel a könyvben megjelent műveikből részleteket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK