2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Keresztury szavalógála

2013. január 30. szerda, 15:42
Címkék:

Gálaműsor keretében zalaegerszegi középiskolások Keresztury Dezső verseiből szavaltak tetszésük szerint, a megyeszékhelyi születésű költő, pedagógus, tudósról elnevezett irodalmi kör hagyományos, kultúra napi rendezvényén, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.

szavalo 1

A város szinte valamennyi középiskoláját képviselte a résztvevő 19 fiatal, akik a Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Leánykarának dalcsokra után mondták el választott versüket. A programon az irodalmi kör védnökei és tagjai vettek részt.

A szavalatokat Kiss Gábor, a házigazda intézmény igazgatója, az irodalmi kör egyik védnöke értékelte. Kiemelte, intellektuális kihívás Keresztury verseit előadni, különösen a fiatal korosztálynak, hiszen a költő érett emberként, érett férfiként, érett tudósként, 50 és 92 éves kora között írta költeményeit, melyek sűrített élettapasztalatot, mély gondolatokat és mély érzéseket jelenítenek meg.

szavalo 2

Téma szerint hazaszeretetről, ezen belül a Dunántúlra fókuszáló szülőföld szeretetről szóló, valamint szerelmes és filozofikus versek adják az életművét. Ezzel kell szembenézni a diákoknak, amikor vállalják a hagyományos, a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó szavaló gálán való részvételt, fogalmazott az igazgató. Majd a tanulók mellett köszönetet mondott a felkészítő pedagógusoknak is. A diákok ajándék könyvben részesültek.

A szavalók szívesen választottak szerelmes verset, így többször hangzott el az este során az Elmondhatatlan című költemény.

"Hogy mondjam, mi ködnek az ég,

hogy mondjam el, mi vagy nekem,

hogy mondjam fényed mély delét,

hogy mondjam: ez a szerelem,

hogy mondjam el a hű hitet,

hogy mondjam el szót nem lelő zavarban,

hogy mondjam el az életet

hogy mondjam el, ami elmondhatatlan?"

/részlet/

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK