2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Száz bolha és a Sziámi sokszínűség

2014. december 08. hétfő, 20:16
Címkék:

Különböző zenei műfajok, és a mai színjátszás körül zajlott a beszélgetés a legutóbbi Zalai Kanapén. A kulturális talk-show vendégei ezúttal Szinetár Dóra színművész, Müller Péter Sziámi énekes-dalszerző és Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész voltak. A személyes történetekkel átszőtt kötetlen csevejt ezúttal is Turczi István és Karáth Anita vezette. A fókuszban Müller Péter volt, aki Zalához is, és a két másik meghívott művészhez is kötődik valamilyen módon.

kanape-sziami 2

Müller, Szakcsi, Szinetár a Zalai Kanapén

Bár, Szinetár Dórának is vannak élményei Zalaegerszegről, hiszen 1998-ban a My Fair Lady című musical Eliza Doolittle-jét alakította a Hevesi Sándor Színházban.

Müller Péter (a hazai underground két legendás zenekarának, az URH-nak és a Sziáminak az alapító-énekese, valamint a jelenlegi And Friends formáció frontembere) a rendszerváltozás utáni években költözött családjával Budapestről Nemesrádóra. Bár, eredetileg csak egy nyaralót kerestek a Dunántúlon. Mint mesélte: valójában a "káderesítés" ellen menekült vidékre, hiszen a kilencvenes évek elején a fővárosi vezetés folyamatosan bombázta különböző állásajánlatokkal és vezetői posztokkal. Mivel film- és televízió rendezői szakon is végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, a rendszerváltozás utáni felszabadult légkörben még azzal is megkeresték, hogy legyen tévé elnök. Ő azonban soha nem akart semmilyen vezető lenni, mert szabad embernek és gondolkodónak született. Inkább Zalába költözött, ahol helyi zenészekkel (többek között Markó Tamással, Kardos Bozi Endrével, Polgár Péterrel) folytatta azt, amit Gasner János barátjával kezdett el Budapesten; vagyis a Sziámi zenekart. Ennek több formációja is volt az évtizedek alatt. Mikor azonban 2009-ben Gasner váratlanul meghalt, úgy gondolta: ne legyen többet Sziámi. Ezek után főleg zenészbarátaival lépett fel, innen jött az And Friends elnevezés. Müller Péter a Sziget Fesztivál ötletét is zalai évei alatt gondolta ki, ami mára Európa egyik legjelentősebb zenei -és kulturális fesztiváljává nőtte ki magát.

kanape-sziami 1

A Kanapén Szakcsi Lakatos Bélával alkotott legújabb, Pianissimo Duo elnevezésű formációjával lépett fel, mely egyfajta műfaji kísérletként született. Az underground zenei műfaj keveredik az improvizatív jazz-el, valamint a költészettel és a francia sanzonok hangulatával. Szakcsi Lakatos Béla (aki idén 71. születésnapját ünnepelte) a zalai közönségnek elmondta, számára ennyi idősen sincs megállás. Akkor is csinál valamit, ha látszólag nem csinál semmit: gondolkodik valami újításon, vagy zenét hallgat. Azért zenész fiainak jelezte: hogy ha már úgy hallják, hogy nem tud rendesen zongorázni, szóljanak rá, hogy most már hagyja abba. Úgy érzi, karriert csinálni nehéz, de még nehezebb abbahagyni.

Közben a Kanapéra ült Szinetár Dóra is, akinek van Müller Péterrel egy közös, amolyan "féleleműző" produkciója; mégpedig egy meselemez. Árnyacska, szörnyecske címmel Böszörményi Gyula meséit zenésítették meg. A lemez azonban jelenleg hiánycikk, még a kiadónál sem kapható. Szinetár Dóra éppen szabadúszó, bár hamarosan visszatér az Operettszínházba, ahonnan korábban azért jött el, hogy világot lásson, azaz belekóstoljon más színházak életébe is. Azt tapasztalta azonban, hogy a zenés színházi élet nincs túl jó állapotban Magyarországon. Nincsenek zenekarok, a vendégelőadókat pedig nem tudják megfizetni.

Az idei év utolsó Kanapéja a Sziámi zenekar egyik legismertebb számának (Száz bolha) feldolgozásával zárult, melyben Szinetár Dóra vokálozott.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK