2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Őszinte vallomás Kováts Flóriánról

2014. február 05. szerda, 19:18
Címkék:

Dr. Kováts Flórián a Zalaegerszegi Városi Művelődési Központ egykori igazgatója, a városi újság első felelős kiadója, aki a 90-es évek elejétől már Budapesten élt, önéletrajzot írt. Őszintét, szembenézőt, önmagával szemben is kritikusat.

flori 1

Filmbemutató a zsinagógában

Ebből az önéletrajzból készült Zajdi Ferenc rendezésében egy közel 50 perces portréfilm, amely a Magyar Művészei Akadémia támogatásával készült, hiszen Kováts Flórián az akadémia titkára volt hosszú éveken keresztül, 2011-ben bekövetkezett haláláig. A kultúra napszámosa című dokumentumfilm bemutatóján részt vett Fekete György, az MMA elnöke is, valamint az alkotók, két fia (Gergő és György) és számos egykori barát, kolléga, akik a 80-as években együtt dolgoztak, és politizáltak Kováts Flóriánnal. (Zalaegerszegről Müller Imre, Skrabut Éva és Vadas Zsuzsa, lapunk felelős szerkesztője idézte fel emlékeit a közös munkáról.)

flori 2

Fekete György köszöntőjében felidézte Kováts Flórián pályáját. Érdekességként elmondta: a 80-as években Zalaegerszeg kulturális életének meghatározó egyénisége volt, aki "balról jött" (tagja volt az MSZMP-nek). 1989-ben Nagy Imre temetése után, mivel "az esemény sokként érte Flóriánt, még aznap a lakásomon megírta kilépését a pártból - elevenítette fel az emlékeit.

Kováts Flórián 2001-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét vehette át.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK