2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Indul a színházi szezon

2013. augusztus 27. kedd, 16:51
Címkék:

Szeptemberben indul a 2013/14-es színházi szezon. Az elmúlt héten a megyeszékhelyi Hevesi Sándor Színházban, és a Griff Bábszínházban is évadnyitó társulati ülést tartottak. Az első próbák megkezdődtek. Bár a műsorterv és a stáblista kész, mindkét teátrum munkáját nehezíti néhány körülmény.

szinhaz-nyit

Évadkezdés a Hevesiben és a Griffben

Mint azt dr. Besenczi Árpád igazgató, a Hevesi-színház társulati ülésén elmondta: az intézmény pénzügyi helyzete miatt továbbra is takarékoskodniuk kell. A megyei önkormányzat kieső 60 millió forintos támogatását ugyanis nem sikerült pótolniuk. Szeretnék, ha a színház a jövő év közepére gazdasági társasággá alakulna. Ez egy hosszú procedúra, így az átalakulás előkészületeit ezekben a hónapokban megkezdik.

A nagyszínpadon hét bemutató lesz ebben az évadban. A hagyományokhoz híven egy ifjúsági előadással veszi kezdetét a szezon: Eric Kästner Emil és a detektívek című regényéből készült zenés kalandjátékot Farkas Ignác rendezi. A felnőttek október 4-én válthatnak jegyet először a nézőtérre, Csiszár Imre Csíksomlyói passiója kerül műsorra. Novembertől egy zalai szerző, Szálinger Balázs Köztársaság című drámáját láthatja a közönség Babarczy László és Sztarenki Pál közös rendezésében. Erre az előadásra egy millió forintos támogatást is nyert a színház. Az évad további részében A muzsika hangja, a Vőlegény, a Csoportterápia és a Švejk című musical-ek illetve komédiák kerülnek színre.

A Házi Színpadon műsoron marad Az üveganya, az új előadás pedig a Vaknyugat lesz. A Kapukód 01-ben és a Diszkószínházban folytatódik a Prah és a Kebab, ezen kívül műsorra kerül az Én, Shirley című egyszemélyes monodráma is, Ecsedi Erzsébet szereplésével.

A társulathoz Nagy Péter János személyében egy új színész is érkezett, aki ráadásul zalaegerszegi születésű. A színház szeptember 13-án rendezi hagyományos évadnyitó forgatagát az intézmény előtti téren.

A Griff Bábszínház egy nem túl örömteli hírrel indította a társulati ülést. Pinczés István igazgató betegsége miatt nem tud részt venni a színház munkájának első néhány hónapjában, s szeptemberben nem utazik velük Japánba sem. Az ülés levezénylését és az intézmény irányítását Szűcs István műszaki vezetőre bízta. A helyettes elmondta: szerencsére az idei műsorterv olyan jól elő van készítve, hogy nem lesz fennakadás a munkában.

Szeptember 24-október 2-ig Japánban lesz a társulat, ahová a Hétalvó felújított változatával mennek. Az útra 2 millió forint támogatást is kaptak az emberi erőforrás minisztériumtól.

Az évad egy vendégdarabbal indul: Kecsege facsiga címmel Ecsedi Erzsébet színművész várja szeptember 20-tól a gyerekeket egy interaktív verses-zenés mókázásra. Októberben pedig Jámbor Zsuzsanna Kék nagyapó története című meséjével folytatódik az évad. Műsorra kerül még Sárkányölő Krisztián története, egy Tamási Áron mese (Szegény ördög) és egy modern boszorkánymese Lázár Ervin tollából. A februárra tervezett Az édes méreg című élőbábos előadás Pinczés István betegsége miatt még bizonytalan, hiszen a darabot ő rendezné.

Örömhír, hogy Balázs Nóra bábszínész visszatért a szülési szabadságról, és hogy valószínűleg lesz lehetőségük arra, hogy a Sárkányölő Krisztián című vásári bábjátékkal szabadtéri találkozókon is bemutatkozhassanak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK