2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Gyógyfüves cigi a színpadon

2013. február 19. kedd, 21:21
Címkék:

Az elmúlt időszakban több színdarab szórólapján is olvasni lehetett egy közleményt, mely szerint a Hevesi Sándor Színház előadásainak jeleneteiben, a teátrum kelléktárában készült, speciális cigarettát használják a művészek, mely nem tartalmaz dohányterméket. Szóval mit szívnak a művészek, és miből is készül pontosan a különleges, helyben gyártott cigaretta?

Mit szívnak a művészek előadás alatt?

Nemes egyszerűséggel kellékcigarettát szívnak a kollégák a színpadon - válaszolta érdeklődésünkre dr. Besenczi Árpád, a színház igazgatója. Mint mondta, a tavalyi nemdohányzók védelme érdekében született törvény a teátrumokat sem kímélte. Nemcsak az intézmények területén tilos a dohányzás, hanem a színpadi jelenetekben sem lehet valódi cigarettát használni. Ezért alternatív megoldást dolgoztak ki, hiszen néha egy-egy szereplő karakteréhez, vagy a darab hangulatához hozzátartozik a dohányzás. A kelléktárban gyógyfűből készítenek papírba sodort cigarettát, mely nem tartalmaz káros anyagokat. Az erről szóló tájékoztatást pedig kötelesek megjelentetni az egyes előadások szórólapjain, a szereposztás alatt.

Besenczi Árpád elárulta: gondolkodtak azon is, hogy elektronikus cigarettát használjanak, ám az nem eléggé autentikus, hiszen világít, nem lehet hamuzni, így látványában kevésbé hiteles.

szinhaz-cigi

Kósi Gábor

A "cigarettagyártás" gyakorlatáról a színház kelléktárában is érdeklődtünk. Kósi Gábor kellékes elmondta, nincs nagy trükk a dologban. Gyógynövénypatikában beszerezhető martilapulevélből készül a speciális cigaretta, mely nem tartalmaz sem nikotint, sem kátrányt. Sőt, a gyógyfű teáját köhögés és légzőszervi megbetegedés ellen ajánlják. Az "áldohányt" aztán papírba sodorják, az meg a darabtól, illetve az ábrázolt kortól függ, hogy füstszűrő is kerül-e bele, vagy "mezítlábas cigit" szívnak a színészek. Az előállítás költsége amúgy lényegesen kisebb, mintha rendes dohányárut vennének, pláne, hogy mindig csak pont annyi szál készül, amennyi egy adott előadáson elfogy. Most a Made in Hungária vezet e téren, hiszen ott 2-3 doboznyi cigaretta is elfogy az előadás alkalmával. Ezen kívül csak Az üveganyában dohányoznak. Először ősszel, a Színésznők című színműben használták ezt a kelléket.

Kósi Gábor azt is elmondta, hogy az utóbbi időben egyre kevesebb a dohányzás a színdarabokban. Míg egy évtizeddel ezelőtt sokszor a színészt is megkérdezték, hogy szeretne-e dohányozni a darabban (s a válasz többnyire igen volt), addig ma már csak akkor cigarettázik egy figura, ha azt feltétlenül megköveteli a darab, vagy a karakter.

Érdekes az is, hogy a közönség többnyire egyformán reagál a színpadon megjelenő legkisebb, legártalmatlanabb füstre is: sokan reflex-szerűen köhögni kezdenek.

A martilapulevélből készült cigarettát amúgy nem ajánlják hétköznapi fogyasztásra senkinek. Egyrészt, mert nagy mennyiségben nyilván az sem tesz jót a szervezetnek. Másrészt pedig nagyon rossz íze és szaga van. A művészek sem kedvelik igazán.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK