2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Évadzáró a Griff Bábszínházban

2013. május 29. szerda, 16:19
Címkék:

Egy évvel ezelőtt vállalta el a Griff Bábszínház vezetését dr. Pinczés István rendező, aki a korábbi évek bevált módszereit megtartva, ám új ötletekkel és elképzelésekkel fogott hozzá a 2012/13-as évad összeállításához. A zalaegerszegi bábszínház az elmúlt héten tartotta évadzáró társulati ülését, melyen az igazgató értékelte az elmúlt egy év munkáját.

Sikeres év, nehézségekkel

Pinczés István elmondta: olyan hat előadásból álló bérletet állítottak össze erre az évadra, mely tematikailag és stilárisan sokszínű, bábtechnikailag változatos, több korosztálynak szóló előadásokat kínált. Összesen 26 ezer 546 látogatója volt a bábszínháznak, és 235 előadást játszottak az elmúlt hónapok során. Két darab ért el kimagasló sikert, a Csipike az óriástörpe, és a Peti a képtárban című mozgásszínházi előadás. A három deviáns című darab a kecskeméti bábszínházi találkozón komoly szakmai kritikákat kapott, ám ez sokat segített a további fejlődésben. Mint az azt az igazgató elismerte: a fesztiválon látottak alapján ki kell mondani, hogy a Griff jelenleg nem tudja felvenni a versenyt a régebbi, jobb műszaki és művészi kondíciókkal rendelkező bábszínházakkal. Ugyanakkor úgy érzi, hogy ebben az évadban sokat tanult a társulat: köszönhetően például a japán bunraku előadásnak (Hétalvó), mely egy különleges bábmozgatásra tanította meg a színészeket.

Siker, hogy az előző évekhez képest javult a színház működésének biztonsága. Bővíteni tudták a nézőteret; új, kifejezetten gyermekeknek készült székeket vásárolhattak. Állandó kapcsolatot alakítottak ki a Mandulavirág fogyatékkal élők otthonával.

csipike

A Csipike az egyik legkedveltebb előadás volt az idei évadban

Ugyanakkor probléma, hogy a megyei önkormányzat kieső támogatását nem tudták pótolni. Forráshiány miatt elmaradt a legkisebbeknek szóló babusgató program, valamit a felnőtteknek készült Bányavirág, és a Pannon Tükör folyóirattal közösen tervezett felolvasószínházi est. Nem sikerült a Hevesi Sándor Színház épületére kihelyezni a Griff Bábszínház "névtábláját", de legalább a színház előtti udvarra egy színes hirdetőtáblát fel tudtak állítani. A problémákat fokozza, hogy nincs saját bábgyártóműhelyük, raktározási lehetőségük, és nagyon kicsi műszaki állománnyal dolgoznak.

Az anyagi nehézségek ellenére elkészült a jövő évi műsorterv, mely az idei tematikát követve, ismét hat bérletes előadással számol.

Az évadzárón részt vevő Balaicz Zoltán alpolgármester elmondta: jó és dinamikus vezetője lett a bábszínháznak Pinczés István személyében. Szeretnék megtalálni a módját annak, hogy honnan lehet pótolni a megyei önkormányzat kieső támogatását, hiszen nagy szükség van a bábszínházra, illetve arra a munkára, melyet a társulat az esztétikai és művészeti nevelés terén végez.

Velkey Péter, az önkormányzat humánigazgatási osztályvezetője is elismerte, hogy nincs könnyű helyzetben a bábszínház. Úgy látja, hogy a hiányzó összeget csak állami támogatással lehet pótolni, hiszen az önkormányzat egymaga nem képes kifizetni a szükséges pénzt.

Az évadzáró ülés végén a társulat elköszönt a nyugdíjba vonuló bábszínházi "mindenestől", Pörzséné Devecz Saroltától. A következő évad szeptember 20-án indul a Kecsege, facsiga című vidám, interaktív mókázással, melynek egyik szereplője Ecsedi Erszébet lesz.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK