2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Csipikével indul az újév

2013. január 17. csütörtök, 20:26
Címkék:

Fodor Sándor, Csipike az óriás törpe című bábadaptációjával kezdi az újesztendőt a Griff Bábszínház. A szerző népszerű mesesorozatából Pénzes Csaba rendező állított össze egy egységes szerkezetű bábdarabot, mely ősbemutató is lesz egyúttal.

csipike 1

Az örömhír után azonban dr. Pinczés István, a bábszínház igazgatója néhány nehézségről is beszámolt a teátrum év eleji sajtótájékoztatóján. Mint fogalmazott: szeretnék tartani az eddigi színvonalat, ám gazdasági okok miatt ez nagyon nehéz lesz. A februárra tervezett felnőtt előadásuk (Bányavirág) elmarad, mert nincs rá fedezet. Ehhez hasonlóan nem tudják elindítani a három éven aluli korosztálynak, és szüleiknek megálmodott Babusgató programsorozatot sem.

A zalaegerszegi bábszínház még fiatalnak számít, és az itteni közönség talán még nem szokott hozzá ahhoz, hogy nemcsak gyermekelőadásokat játszhat egy bábszínház. Az a tapasztalat, hogy a felnőtteket nehéz becsábítani a bábszínházba, s ebben az évben a gazdasági helyzet miatt kevesebb bérletet váltottak az óvodák és az iskolák is. Mindezen túl, a két utolsó nyertes pályázatuk összegét zárolták, s úgy tűnik nem is fogják megkapni a pénzt. Az évad végéig tehát takarékoskodniuk kell. Próbálnak minél több helyre pályázni, és külső szponzorokat is bevonni. Annál is inkább, mert a jövő évadban Japánba repülne a társulat, a kiutazás pedig költséges.

Ami biztos, hogy január 25-én debütál a Csipike az óriás törpe, majd a Peti a képtárban című zenés mozgásszínházi előadást, ezt követően pedig a Hétalvó című japán bunraku bábjátékot láthatja a közönség. Pozitívum, hogy sikerült megállapodást kötniük az egri Harlekin Bábszínházzal, akik jogdíj és bérleti díj ellenében műsorukra tűzik a Griff Bábszínház A három deviáns című darabját.

csipike 2

Pénzes Csaba rendező Csipikével. Január 25-én lesz a premier.

Ami Csipikét illeti, Pénzes Csaba rendező elmondta: a tavaly elhunyt Fodor Sándor íróra emlékeznek többek között a darabbal. A mostani előadás története több Csipike-meséből áll össze, hiszen Fodor egy egész könyvsorozatot szánt az óriásra nőtt törpének. A mostani bábelőadás egyedülállónak számít, hiszen ilyen színpadi változat még nem készült a meséből. A figurák közül mindenki ott lesz: Kukucsi, a vakond, Béka, Nyuszi, Madár, Vadmalac, Tipetupa, valamint Méhecske és a gonosz lódarázs is. És, ha már gonoszság; az előadás központi kérdése az, vajon megéri- e rossznak, zsarnoknak lenni, s hogy hogyan is lehet visszatalálni a helyes útra. A címszerepet Szilinyi Arnold játssza, a zenét Monostori János szerezte, a dalszövegek megírására pedig Péntek Imre költőt kérték fel.

A rendező azt is elárulta, hogy Nyuszi és Madár alakját két valós kislányról mintázta annak idején Fodor Sándor. A darabban lesz némi környezetvédelmi okítás, és gombaismeret is: nem árt, ha a gyerekek korán megtanulják, hogy a pöttyös gomba bizony mérgező. Még akkor is, ha szép a kalapja.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK