2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Attila Isten kardja

2013. november 13. szerda, 19:46
Címkék:

Szörényi Levente, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, gitáros, énekes, szövegíró volt a meghívott vendégelőadója a közelmúltban annak a Balaton Színház Simándy-termében tartott zenés-történelmi vetített-képes előadásnak, amelyben Attilának, az európai hunok utolsó és leghíresebb fejedelmének állítottak méltó emléket.

Színház és történelem Szörényivel

A több tucat sikeralbum és színpadi darab szerzője, előadóművésze a hun uralkodó történelmi szerepét és halálának körülményeit taglaló előadásában - melyre150-nél is többen voltak kíváncsiak - úgy járta körül, hogy az Európában is legnevesebbnek, leghitelesebbnek tartott történész professzorok tollából származó gondolatokat gyűjtötte csokorba.

Mint elhangzott: a négy legnagyobbnak tartott történelmi rock-opera azért született meg, hogy a magyarság elé tárja az érdekes historikus szituációkat. A Margitszigeten 1993-ban a Magyar Színház társulata által bemutatott látványos szabadtéri rockopera színdarabot: az Attila, Isten kardját -melyből a keszthelyi közönség is láthatott jeleneteket- a szövegíró zeneszerző azért alkotta meg, hogy múltunkból az értékekre és szépségekre figyelve, azokból erőt merítve: egy egészségesebb, tisztább jövőkép alakuljon ki. Attila kora egyik leghatalmasabb birodalmát uralta 434-től haláláig. Birodalma Közép-Európától a Kaszpi-tengerig és a Dunától a Balti-tengerig terjedt. Attilát, Európa történelmének legendás alakját sokáig leginkább Nyugat-Európában a vad barbárság szimbólumaként emlegették, de mostanság egyre több magyar és európai történetíró már nagy és nemes uralkodóként említi őt.

szorenyi

A nyugati kultúrában és hagyományban Attilát, a több ország népmondáiban is szereplő uralkodót "Isten ostoraként" ismerik, akinek neve a barbarizmus és a kegyetlenség szinonimájává vált, de egyre több helyen jelenik meg bölcs, alázatos, egyszerű, kedvelt "EU-előd" vezérként. Európának a Rajna - Duna vonalától északra eső részén megteremtették a társadalmi-gazdasági fejlődés többé-kevésbé egyenletes feltételeit. Ennek során Attila létrehozta a hunok és a germán törzsek nagy szövetségi rendszerét, amely egy időre egyensúlyi helyzetet teremtett. Nagysága abban rejlett, hogy ki akarta egyenlíteni az Európa északi és déli felének évezredek óta fennálló fejlődési egyenlőtlenségeit. A koncepciójának előremutató jellegét az is bizonyítja, hogy évszázadok múlva is napirenden volt terveinek megvalósítása. Mindenesetre a középkor folyamán ez maradt Európa vezető politikai gondolata.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK