2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Verbunkverseny és néptánc gála

2012. május 15. kedd, 13:44
Címkék:

Az Egerszeg Fesztivál egyik nívós, de helyszínileg elkülönült programja volt a Keresztury ÁMK-ban megrendezett Kárpát-medencei Verbunkverseny és Hagyományőrző Néptánc Gála, melyet immár 15. alkalommal szervezett meg a Zalai Táncegyüttes.

verbunk 1

Forró hangulat, emelkedettség, magas minőségben előadott koreográfiák, régi népdalok, élő zenekari kíséret. A verbunkverseny díjátadó gáláján minden együtt volt, ami néptánc, népzene, népdal kategóriában nívós, sőt néhány résztvevő világméretben is egyedülálló produkciót mutatott be. A sok fiatal versenyző mellett jelen voltak az "adatközlők", olyan 70-80 év feletti táncosok, énekesek, akik még az igazi magyar virtus őrzői.

- Versenysorozatot hirdettünk, melyben minden évben, más verbunk bemutatása a feladat. A magyar verbunk hagyományt 14 féle tánc reprezentálja. Mivel most a 15. alkalommal tartjuk a versenyt, újra kezdtük a sorozatot-mondta Varga János, a Zalai Táncegyüttes művészeti vezetője. - Így az idén ismét marossárpataki verbunk előadása volt a feladat, mely tánc variációt Székely János adatközlő alkotta. A nagy tudású táncos 14 évvel ezelőtt még személyes jelenlétével is megtisztelte a programot, ma ezt már nem teheti. De csodákat látni a most jelenlévő adatközlőktől, akik 70 évnél idősebbek, de ez egyáltalán nem látszik rajtuk és az előadásuk virtuozitásán. Mezőségről, Küküllőről, Kalotaszegről érkeztek, a jelenlétük több évtizedes barátságnak köszönhető. Annyira nagy a tudásuk, hogy sok más adatközlő mellett, minden néprajzkutató felkeresi őket.

- Ha lement már egyszer egy verbunkverseny sorozat, akkor van összehasonlítási alap a korábbi és mostani táncosokkal kapcsolatban. Milyen vélemény fogalmazódott meg Önben?

- Újra sok a fiatal a versenyen, akik jól felérnek tudásban a feladathoz. Az is igaz, hogy a régi patinás táncosokhoz hasonlók még nem forrtak ki. Most van talán egy generációváltás a táncos társadalomban.

verbunk 2

A zsűri döntése alapján, hat díjat osztottak ki, illetve a közönség is szavazhatott a legjobbnak ítélt táncosra. Ez utóbbi vélemény egyezett a zsűri elképzelésével, amikor Varga Máté kapott elismerést. A második helyet megosztva kapta két versenyző, a győzelmet pedig Babuszek Balázs (Zalaegerszeg) érdemelte ki.

A verseny gáláján számos néptáncos csoport lépett fel pergő produkciókkal. Este "Cigányritmus" címmel zajlott a Zalai Táncegyüttes és vendégei műsora, melyet hajnalig tartó táncház zárt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK