2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Vasárnap Egerszeg Búcsú

2012. július 18. szerda, 15:45
Címkék:

Népi mesterségeket bemutató, népzenés, néptáncos göcseji búcsúba várják a látogatókat vasárnap Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumba. A szervezők több mint harminc programmal készülnek a rendezvényre- hangzott el a keddi sajtótájékoztatón.

falumuzeum

Vásári hangulat, zsúpkötéssel

A város Magdolna-napi hagyománya, az Egerszeg Búcsú a reggeli dobszóval kezdődik, a színpadon hagyományőrző műsorok, néptáncosok és komédiások szórakoztatják a vendégeket, kinyitnak a vásári hangulathoz hozzátartozó kalácssütők, lacikonyhák, borstandok. A Pajtagalériában Szényi Zoltán festőművész és Farkas Ferenc szobrászművész alkotásaiból nyílik tárlat.

A rendezvényhez a maga adottságaival hozzájárul a skanzen tőszomszédságában található Magyar Olajipari Múzeum is - közölte Tóth János igazgató. A múzeum hatalmas parkjában kalandtúrákat, bűnmegelőzési programokat tartanak, veterán autókat mutatnak be és az érdeklődők közelről megszemlélhetik a környezetbarát, biogázzal működő buszt.

Konczér Katalin szervező, a Zala Megyei Közművelődési Intézmény vezetője arról számolt be, hogy a falumúzeum parasztportáján a búcsú napján rendezik meg cséphadarós rozscséplő és zsúpkötő versenyt. A zsúpot a falumúzeumnak adományozzák, ugyanis a skanzenben megtalálhatók azok az építmények, ahol a tetőfedéshez szükséges alapanyagot felhasználhatják.

Kocsis Gyula szervező, az Együtt Zalaegerszegért Egyesület (EZE) elnöke szerint a hagyományőrző rendezvény ugyanolyan közösségformáló lehet, mint hajdanán a falvakban a búcsú. A falumúzeum egy ideális göcseji falu, bár mint fogalmazott, vannak "hiányosságai", ugyanis hiányzik a paplak, a kocsma és az iskola. Ezért az "iskolaalapításhoz" kezdeti lépésként egy palatáblát és egy eredeti, múlt századi tolltartót ajándékozott a múzeum igazgatójának.

Kaján Imre megyei múzeumigazgató azt emelte ki, hogy egy település életében a búcsú mindig nagy szerepet játszott. Különleges ünnep volt, a családok sütöttek, főztek, vendégül látták a távoli rokonokat. Hozzáfűzte: fontos, hogy a XXI. században is megőrizzék ezt a hagyományt.

Forrás: MTI

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK