2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Szilveszter, újév – 2012

2011. december 27. kedd, 19:39
Címkék:

A régi hagyományok szerint az újévi jókívánságoknak nagy jelentőségük van, befolyásolják a következő évi munkát, a termést, az újévi cselekedetek hatással vannak az egész évre. A szilveszter és az újév első napjainak szokásai összefonódnak.

 

happy-new-year-2011

 

Egy középkori babona szerint, ha nem falunk fel mindent szilveszterkor, akkor az új esztendőben sem fogunk hiányt szenvedni. Disznóhúst azért érdemes enni, mert a disznó előretúrja a szerencsét. Baromfihúst viszont tilos enni, mert a baromfi hátrakaparja a szerencsét. A hallal is legyünk óvatosak, mert elúszhat a szerencsénk. A gazdagságot többféle rétessel lehet hosszúra nyújtani. A lencse, a bab sok pénzt, szépséget hoz annak, aki újévkor bőségesen fogyasztja.

Egyébként a legtöbb babona az időjóslással volt kapcsolatban. Régebben rengeteg ember megélhetését a föld jelentette. Az életük függött attól, milyen termés várható a következő évben. Ha az újév első napján sütött a nap, akkor a hiedelmek szerint egész évben szép időre lehetett számítani. Ha csillagos volt az ég, ez azt jelentette, hogy rövid lesz a tél. Ha újév éjjelén piros a hajnal, akkor szeles lesz az esztendő.

Ha újév első napján az első látogató asszony vagy lány, az bizony szerencsétlenséget jelent, viszont ha férfi csenget be elsőnek, az éppen az ellenkezőjét jelentheti. Az újév napján végzett cselekvések egész évben ismétlődni fognak. Ezért is igyekeztek az emberek ezekben a napokban kellemesen tölteni az időt.

És hogy honnan ered a tűzijáték és a trombitaszó? A hagyomány szerint a zajkeltéssel el lehet üldözni a gonosz, rossz szellemet.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK