2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Szeretettel varrt kézimunkák

2014. április 20. vasárnap, 08:51
Címkék:

A Hévízen élő Magyar Örökség-díjas szakkörvezető: Vértesaljai Antalné és leánya: Magyarné Vértesaljai Veronika, a Hévízi Díszítőművészeti Szakkör tagja munkáiból nyitottak húsvéti tárlatot a gyenesdiási községháza földszinti nagytermében.

kezimunka 1

"Anya és lánya” Gyenesdiáson

A felbecsülhetetlen értékű kézimunkákat, terítőket, díszpárnákat: zalai, nagyírásos, mezőségi, hódmezővásárhelyi, torockói, udvarhelyi, rábaközi, komádi, hevesi, sióagárdi, karádi, gömöri, bakonyi, kalocsai, palóc, furtai motívumokkal hímezték. Miután a helyi dalkör egy tavaszi vers és népdalcsokor előadásával megörvendeztette a tárlatnyitó közönségét, az alkotók méltatására felkért Petánovics Katalin néprajzkutató mesélt Mária és Veronika elhivatottságáról. A hitébe mindig erősen kapaszkodni képes nyugalmazott tanítónő hazaszeretetre, emberségre nevelte a rábízottakat. Még 1968-ban 16 fő bevonásával Egregyen hívta életre a díszítőművészeti szakkört, amelyik hamarosan "népismereti szabadegyetemmé" lett, hisz a honi hímzéskultúra bemutatásán túl fölkeresték az egyes tájegységeket, ahol földrajzi, történelmi és néprajzi ismereteiket is gazdagították.

A magyarság kulturális kincseit keresték erdélyi, felvidéki, burgerlandi kirándulásaik alkalmával is. Mindenkit szeretettel elfogadva, egymást becsülve segítettek a másiknak, miközben az örömöt adó hímzést, mint női népi mesterséget kitanulták, s munkáikat kiállították már Svédországban, Kanadában és Németországban is. A szakkör tevékenységébe a kertész-technikus, virágkötő Veronika 8 éve kapcsolódott be, hogy a szépségnek hódolva másokat is boldogítson.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK