2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Szakrális tárgyak kiállítása

2013. február 27. szerda, 16:05
Címkék:

Vallásos tartalmú, többségében népművészeti tárgyakat állítottak ki a zalaegerszegi Öveges ÁMK-ban február 26-án, Kiss István pedagógus műgyűjteményének felhasználásával. A tárlat március 20-ig látható.

Kevés család örökíti

Egy évvel korábban pásztorbot faragásos összeállítását tárta a nyilvánosság elé a gyűjtő, most pedig szakrális jellegű alkotásokat (faragások, feszületek, festmények) mutatott be. Felidézte, egykor minden otthonban megvolt az úgynevezett házi oltár, itt tartották a vallással kapcsolatos tárgyakat, melyek jelenléte önmagában is nevelő erővel bírt, ahogy az iskolákban meglévő feszületek is. Ma egyik sem jellemző, tette hozzá sajnálkozva.

szakralis-nepi 2

Prokné Tirner Gyöngyi a gébárti Kézművesek Háza vezetője a megnyitó alkalmával a néprajz viszonyát a szakrális tárgyakkal érintette röviden. Elmondta, kezdetben a magyar ősvallás szellemiségét kutatták, majd az első világháború után nagyobb lendülettel vizsgálták a tárgyi alkotásokat is. A munkának a második világháború utáni miliő erős gátat vetett, de a szankciók ellenére a '70-es évektől megkezdődtek a komolyabb kutatások.

- A szakrális tárgyaknak adott helye volt a lakásban, általában erre a célra kialakított sarokban, ahol semmilyen más dolgot nem tartottak. Ez a hétköznapokon egy-egy odafordulás során is emlékeztetett a vallás jelentőségére. Hétvégén aztán mindenki megjelent a templomban, imakönyvvel, olvasóval, melyet szintén ezeken a házi oltárokon tartottak. Régen hagyományozódott a családban a vallásos lelkület és az ehhez kapcsolódó népművészet is. Ma kevés család örökíti ezt, újra kell tanulni, ezért sem lesz céltalan talán ez a kiállítás, itt az iskolában - mondta Prokné Tirner Gyöngyi.

szakralis-nepi 1

A kiállítás megnyitón részt vett Kornél ferences testvér, aki méltatta a kiállított tárgyak egyszerűségét, tisztaságát, mélységét.

A programon közreműködött az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület egyházi népi énekekkel, valamint Szabó Judit és Molnár Csaba néptánccal.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK