2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

"Tanuld meg a déditől!"

2012. július 16. hétfő, 17:40
Címkék:

Első alkalommal rendeztek rétesfesztivált a zalaegerszegi Egerszeghegyen. A finom, török kori eredetű étel zalai változatainak versenyében a nevezőknek legalább ötféle fajta tésztát kellett készíteniük és megfelelő módon tálalni a zsűrinek, illetve a szavazati joggal rendelkező közönségnek.

retes 1

Rétesfesztivál Zalaegerszegen


- A családi ízlés erősen meghatározza, mely rétest készítenek otthon a szinte számtalan változatból, melynek csak a fantázia szab határt-mondta Tóth Endre mesterszakács, aki Kőrösi Ferencnével közösen bírálta a csapatok által bemutatott 20 féle rétest. Elégedett volt a minőséggel, s mint megjegyezte, a rendszeresen rétest sütő asszonyok tudása felér a profi szakácsokéval.

Gyakran szerepel rétes a Gorza család asztalán, akik Vasboldogasszonyt képviselték a versenyben. Margit néni elmondta, a család női vonalán öröklődött rá a tudás, édesanyja egykor lakodalmas rétessütő volt, mely címet ki kellett érdemelni, a munkát merni kellett vállalni. Hiszen maga a rétest elkészítése annyi fáradtsággal jár, mint az egyéb menüsoré. S hogy ezt hogyan lehet megtanulni biztonsággal, arra is van egyszerű recept.

- Tapasztalni kell-mondta Margit néni, hozzátéve a sok-sok gyakorlat révén akár a kertkapuig is el tudná húzni a tésztát. Számosítva azt jelenti, 1 kilogramm liszt alapanyagból 9 db félméteres tésztát varázsol a családi asztalra, melyről még melegében fogy a finomság. Azt is elárulta, ha szakad a tészta, nem kell idegeskedni, inkább várni kell még egy kicsit, és a pihentetés sikert hoz. Néhány fortélyt azonban megőrzött családi kincsként. Nem titkolja azonban ezeket unokái és dédunokája elől, révén ők azok a lányok a családban, akinek továbbadható többek között a réteskészítés tudománya. S örömmel nyugtázta, érdekli is őket hogyan kell sürgölődni a konyhában. A Gorza család egyébként darás, paraszt, kelt, meggyes és túrós rétessel állt a zsűri elé. Mindezt saját termelésű alapanyagokból készítették, s kevés hiányzott, hogy mindezzel kivívják az első helyezést.

retes 2

A verseny győztese az Egervári Nyugdíjasklub lett, akik olyan különlegességeket, mint a szilvalekváros, és szegfűszeges rétes kínáltak.

Főúri ízesítésű, a Festeticsekhez köthető rétest készített Tóth Endre mesterszakács, aki az Európában egyedülálló, budapesti Vendéglátóipari Múzeumban kutatta fel a receptet. S szintén különleges volt a házigazda étterem által kínált húsos rétes.

A közel 300 érdeklődő által leadott szavazatok alapján a Zalaegerszeg-Körmend csapat nyerte a különdíjat, míg a hazai pályát képviselő Kiscsaritiak a harmadik helyen végeztek. Náluk a főszakácsi posztot egy 87 éves hölgy vállalta.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK