2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Pásztorbotok, fokosok, faragások

2012. március 08. csütörtök, 18:55
Címkék:

Pásztorbotok, fokosok, faragások címmel nyílt a hónap végéig látható kiállítás a zalaegerszegi Öveges ÁMK aulájában. Kiss István és a néhány éve elhuny Török András újságíró magángyűjteményének néhány darabján keresztül, nyerhetünk betekintést a korábbi nemzedékek igényességére a hétköznap használatos tárgyak terén.

Csikóbőr kulacs és pásztorbot a tárlaton

A kiállítás darabjainak kölcsönzője, Kiss István, aki jelenleg néptánc tanárként kötődik az ÁMK-hoz, az 50-es években kezdte a népi faragások gyűjtését az egész ország, sőt Erdély és Muravidék területén.

pasztorbot 1

Legrégebbi darabja több mint 200 éves, de nehezen szállítható, és ezért nem bemutatható. Szintén nem manapság készült az a csikóbőrös kulacs is, melynek tiszteletére még Csokonai verse is elhangzott a megnyitón közreműködő Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület egyik tagja révén.

pasztorbot 2

A hivatalos megnyitás Sümegi László önkormányzati képviselő, a tárlatvezetés pedig a kiállító tisztje volt. Mindketten hangsúlyozták, a hétköznapi életben használatos tárgyak képezik a kiállítás anyagát (pásztorbot, fokos, sótartó, gyertyatartó, szakrális ábrázolás), melyet az "egyszerű" falusi emberek készítettek, mai szemmel művészi szinten. A maguk készítette tárgyak, ruhák, díszek, házak egyediséget és harmonikus légkört teremtettek, mellyel a mai kor kevésbé rendelkezik.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK