2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Kenyérfesztivál a skanzenben

2015. augusztus 18. kedd, 17:52
Címkék:

Kenyérfesztivállal készül augusztus 20-ára a zalaegerszegi skanzen. Az államalapítás ünnepe a falumúzeum napja is egyúttal, hiszen 1968-ban épp ezen a napon avatták fel az ország első szabadtéri gyűjteményét.

kenyer

Koncertet ad a Hétrét is

A fesztiválról a Göcseji Múzeumban tartott sajtótájékoztatót dr. Kostyál László az intézmény igazgatóhelyettese, valamint Süle Katalin, a társszervező Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei elnöke.

Az igazgatóhelyettes elmondta: a Göcseji Falumúzeum számára háromszoros ünnep augusztus 20-a, hiszen az államalapítás és a magyarság egységének ünnepén túl az új kenyeret – vagyis az idei első búzából készült kenyeret – és magát a skanzent is ünneplik ilyenkor. Hozzátette, a falumúzeum nagy fejlesztések előtt ál, így a jelenlegi körülmények között utoljára vehetnek részt a látogatók a Kenyérfesztiválon. Bíznak abban, hogy jövőre már egy megújult, kibővült, és még inkább látogatóbarát skanzen várja majd augusztus 20-án a közönséget.

Süle Katalin elmondta: a zalai agrárgazdasági kamara három éve csatlakozott a magyarok kenyere programhoz. Zala megyében három gyűjtőhely (Muraszemenye, Tüskeszentpéter és Ságod) is várta a gazdák által felajánlott búzát, amiből az itteni magyarok kenyere készül. De a zalai búzából jut az ország kenyerébe is, hiszen a mohácsi "össznemzeti" gyűjtőhelyre is kerül az itteni lisztből. Idén harminckét gazdálkodó felajánlásából, nyolc tonna búza jött össze a megyében.

A megőrölt búzából a falumúzeum számára a Korona Pékség készíti el az ünnepi kenyeret, melyet augusztus 20-án fél 12-kor, a fesztivál nyitányaként szegnek meg. A Kenyérfesztiválon a hagyományos kézműves programokon és termékbemutatókon kívül fellép ifj. Horváth Károly és Laposa Julianna népzenészek, valamint Alexander Horsch is. Este fél hattól pedig négy év szünet után újra összeáll a Hétrét együttes.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK