2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Fazekas találkozó tizedszer

2013. április 22. hétfő, 15:35
Címkék:

Tizedik évfordulóját ünnepli a Zalaegerszegi Országos Fazekas Keramikus Találkozó és Fesztivál. A népszerű rendezvényre április 26-28-ig kerül sor a skanzenben, melyet kilencedik alkalommal szervez a Göcseji Falumúzeummal közösen a Zala Megyei Népművészeti Egyesület.

Negyven fazekas, nívós vásár

Kaján Imre múzeumigazgató a fesztivált megelőző sajtótájékoztatón elmondta: hosszú együttműködés állomása ez a szép évforduló. Az elmúlt években úgy alakultak a programok és úgy bővültek a kapcsolatok, ahogy a támogatások és pályázati lehetőségek engedték. Az igazgató leszögezte: sosem az volt a cél, hogy nyerészkedjenek a hétvégén. Ha a kiadások után maradt pénz a kasszában, azt automatikusan a következő év fesztiváljára fordították. Hogy ez jó ötletnek bizonyult, az is jelzi, hogy bár idén a fazekas találkozó nem kapta meg azokat a támogatásokat, mint eddig, mégis ugyanazon a színvonalon tudják megrendezni az eseményt.

Skrabut Éva, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke a programokat ismertetve elmondta: negyven fazekas érkezik szerte az országból a hosszúhétvégére. A hagyományokhoz híven a nagyszabású vásáron kívül sor kerül szakmai napra, versenyre, kiállításra, folklórműsorokra, gólyalábas felvonulásra és koncertekre is. A gyerekeket izgalmas és megújult játékok is várják, hiszen két fafaragó jóvoltából új játékszerek kerülnek a harmadik portára.

fazekas-elozetes

                                                                                         (ZalaMédia archív)

Kilenc évvel ezelőtt az volt a koncepció, hogy a nívós szakvásár mellé érdekes és igényes hagyományőrző programok is társuljanak - folytatta Skrabut Éva. Hozzátette: ez a csökkenő támogatások ellenére sem lesz most másképp, sőt új vendégeket is hívtak. A Bátaszéki Felvidéki Néptáncegyüttes, a Hőgyészi Székely Bokréta Néptánccsoport és a Kalocsai Hagyományőrző Néptáncegyüttes most először látogat el Zalaegerszegre.

A program péntek délután indul kirakodóvásárral, játszóházzal és kiállítással. Ezúttal a szentgyörgyvölgyi Csótár fazekas dinasztia mutatkozik be. Szombaton a műsorok alatt pálinkafolyató fazekat korongoznak a versenyzők, vasárnap pedig tálak készülnek.

A vásári forgatagban a fesztivál mindhárom napján lesz lovaglás, fényképezés, gasztronómiai kínálat és tombola. Az estéket szombaton és vasárnap táncház zárja.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK