2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Cifra műhely cifra szobája

2013. május 23. csütörtök, 18:32
Címkék:

Cifra szoba és kalotaszegi viseletkiállítás nyílt a Keresztury VMK-ban, a Zalai Táncegyüttes próbatermében. A tárlat a győri Cifra Műhely Közhasznú Kulturális Egyesület közreműködésével jutott el Zalaegerszegre, az Egerszeg Fesztivál keretén belül megrendezett Kárpát-medencei Verbunkversenyre.

cifra 1

Viselet és bútor-kiállítás a "zalásoknál"

A civil szervezet 2009 óta járja a Kalotaszegről gyűjtött és megmentett tradicionális bútorokkal és viseletekkel az országot, illetve a hazai fesztiválokat. Idén többek között részt vesznek a Médiawave-en, a POSZT-on, és az Ördögkatlan Fesztiválon is. Mint azt Deésy Gábor, az egyesület elnöke - aki pár évig a Zalai Táncegyüttes tagjai is volt - elmondta: céljuk az, hogy a Kárpát-medence gyöngyszemének számító, hagyományos kalotaszegi életmód, viselet és kultúra, minél szélesebb körben bemutatásra kerüljön.

A táncegyüttes székhelyén berendezett tisztaszoba bútorai Mérából valók, melyet két családtól gyűjtött a Cifra Műhely négy évvel ezelőtt. Az életmód Erdélyben is átalakulóban van, és két ott élő család már majdnem kidobta ezeket a tradicionális bútorokat, de az egyesületnek sikerült őket megmenteni.

cifra 2

A tárlatot megnyitó Gyutai Csaba polgármester szerint a szobába lépve a Zalai Táncegyüttes vezetőjének, Varga Jánosnak a szemléletéből is ízelítőt kaphatunk. Nemcsak táncolni tanítja ugyanis a növendékeket, hanem - mint azt a kiállítás is bizonyítja - meg akarja ismertetni velük az egyes tájegységek kultúráját, viseletét és gondolkodását is. Aki ezt ismeri, máshogy járja az adott közösség táncait is.

A kiállítás június 5-ig látogatható, előzetes bejelentkezés után.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK