2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Szál, ami összeköt

2013. július 15. hétfő, 17:23
Címkék:

Lovasi Andráshoz, illetve az ex-Kispál és a Borzhoz éppen nincs köze ennek a Pécsi Szálnak, maximum annyi, hogy ez esetben is pécsi kötődésű kortárs művészekről van szó. Azonban nem zenéről, hanem képzőművészetről. A Gönczi Galériában július 25-ig látogatható annak a tizennyolc (+1) alkotónak a tárlata, akik a Pécs-Baranya Művészeinek Társaságához (PBMT) tartoznak.

pecsi-szal 1

Pécsi művészek a Gönczi Galériában

A szervezetnek közel hatvan tagja van, közülük érkezett tizennyolc Zalaegerszegre. Az a bizonyos +1 pedig maga a szál, vagy inkább kapocs Zala és Baranya között; így aztán felejtsük is el gyorsan a fenti zárójelet. Horváth M. Zoltán képzőművészről van ugyanis szó, aki pécsi zalaegerszegiként nyitotta meg a kiállítást a Keresztury VMK galériájában. Részben, mint a PBMT elnöke, részben pedig, mint az egyik kiállító művész.

Mint mondta: 2002-ben, a zalaegerszegi zsinagógában - az általa szervezett II. Albergo összművészeti fesztiválon - sor került már hasonló kiállításra, ahol pécsi művészek vettek részt. Itt ismerkedetett meg az akkor alakult PBMT tagjaival, akiknek ráadásul az Albergon volt az első közös bemutatkozásuk.

pecsi-szal 2

Azóta hosszú utat jártak be, s a gazdasági válság sem kedvezett éppen a művészeti egyesületeknek. A csapat azonban egyben maradt, sőt a 10. jubileumi évfordulón megerősítették, hogy továbbra is támogatják és segítik a tagokat, hogy tárlatokon, egyéni vagy csoportos bemutatókon vehessenek részt.

A Gönczi Galériában látható kiállításon több műfaj és több nemzedék képviselteti magát. Azt is mondhatjuk, hogy mesterek és tanítványaik állították ki alkotásaikat. Festmények, rajzok, fotók, szobrok, kerámiák, üveg- és textilalkotások egyaránt bekerültek a válogatásba. Nagyméretű absztrakt tájképek, visszafogott, játékos kompozíciók, hegesztett fémszobrok teszik változatossá a teret.

Hortváth M. Zoltánon kívül más zalai vonatkozása is van a tárlatnak. A nagykanizsai születésű Ernszt András színes kompozíciói nem ismeretlenek a helyi közönség előtt. Somody Péter úton átugró szarvasokat imitáló alkotásai (Vadász anzix) pedig a gébárti művésztelepen készültek néhány évvel ezelőtt. Kuti László szobrászművész szintén járt Gébárton, sőt a munkásságát jelenleg is meghatározó kenyér és termés motívumok a zalaegerszegi tó partján alakultak és formálódtak.

pecsi-szal 3

A kiállításon a festmények mellett az egyes alkotók életútjáról, és munkáikról külön leírások olvashatók, és a Pécs-Baranya Művészeinek Társaságáról is találunk képes összefoglalót.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK