2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Ördögkatlan 5+1 ajánló

2014. július 22. kedd, 16:51
Címkék:

Immár hetedik alkalommal kerül megrendezésre Pécstől nem messze, a Szársomlyó lábánál az Ördögkatlan Fesztivál. A négy Baranya megyei településen (Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya, Beremend), valamint a Kisharsány felett található Vylyan teraszon 2008 óta várják minden augusztusban egy hétre a kultúra és a művészetek iránt érdeklődőket.

katlan-ajanlo 1

Ördögkatlan Fesztivál zalai fellépőkkel és más izgalmakkal

Idén augusztus 5-9-ig kerül megrendezésre az összművészeti programsorozat, melynek főszervezője ezúttal is Bérczes László (rendező, dramaturg, a Bárka Színház egykori, és a kaposvári Csiky Gergely Színház jelenlegi művészeti vezetője) és Kiss Mónika (fesztiváligazgató), akiket a közönség korábban a Művészetek Völgye Bárka Kikötőjéből ismerhet.

Az ördögszántotta hegy lábánál idén is izgalmas programokkal találkozhatnak a fesztiválozók: színház, koncertek, irodalmi programok, filmek és kiállítások várják kortól és nemtől függetlenül a közönséget. Az összművészetiség pedig nemcsak műfaji sokszínűséget jelent, hanem azt is, hogy egyszerre hagyományőrző és kortárs is a fesztivál. A népzene, népművészet, a kézműves hagyományok ugyanolyan hangsúlyt kapnak, mint a legújabb színdarabok, irodalmi művek, vagy éppen napjaink sikeres zenészei, előadóművészei.

katlan-ajanlo 3

A palkonyai pincesor mellett a fűben is heverészhetünk

A fesztivál helyszíne turisztikai és kulináris izgalmakat is rejteget. A mediterrán hangulatú, hegyvidékes, sziklás táj és maga a villányi borvidék számos kirándulási lehetőséget biztosít; legyen szó gyalog -vagy biciklitúrákról. (A Katlanban lehetőség van kerékpárkölcsönzésre.) A palkonyai pincesorhoz, néhány villányi borosgazdához (az összeshez úgysem sikerülne), na és a Kisharsány felett elterülő, csodás panorámájú Vylyan teraszhoz mindenképpen érdemes ellátogatni a fesztivál programjain túl. Ez utóbbi helyszínre annál is inkább, mert kiváló irodalmi programokat és koncerteket hallgathatunk borozás közben, egy pokrócon elterülve.

katlan-ajanlo 2

A Vylyan teraszon kiváló programok és borok, na meg csodás panoráma várja a vendégeket

A programkavalkádból persze nehéz bármit is kiemelni.

Ízelítőül álljon itt a ZalaMédia Online Top 5+1 Ördögkatlan programtippje, amit szerintünk nem szabad kihagyni. (Annál is inkább, mert zalai előadók is vannak köztük.)

1. Podhorszky Gábor gitárművész koncertje (Augusztus 6. 17.oo Nagyharsány-Templom)

A zalai származású (Búcsúszentlászló) művész koncertje mindig egyfajta kalandozás a zenetörténet korszakai között. Egyszerre klasszikus gitárest, és modern, 21. századi hangverseny, ahol jazz-es és latinos dallamok egyaránt megelevenednek.

2. Wahorn András kiállítása (Augusztus 6-án 10 órától, Nagyharsány-Narancsliget)

Az autodidakta, avantgarde művészt, zenészt (A.E. Bizottság), a szentendrei Vajda Lajos Stúdió egyik alapítóját talán nem kell senkinek bemutatni. Vidékre azonban ritkán jutnak el képzőművészeti alkotásai, így mindenképpen érdemes lesz egy (két) pillantást vetni képeire.

3. Gerlóczy Márton: A csemegepultos naplója - színházi előadás (Augusztus 7. 11 óra, 14.30 óra Palkonya-Faluház)

Gerlóczy fergeteges és cinikus humorú regényét az Orlai Produkció alkalmazta színpadra. A könyvet nagyon szerettük, az előadást kíváncsian várjuk!

4. Háy come Beck (Augusztus 8. 16.30 óra, Vylyan terasz)

Egy rockzenész (Beck Zoltán- 30Y) és egy író, Háy János találkozása a boncasztalon. Szépirodalom és popkultúra találkozása egy pohár bor mellett. Versek, prózák, dalok; egy interaktív koraesten.

5. Búcsúkoncert (Augusztus 9. 21. óra, Nagyharsány-Narancsliget)

Nem azért jánljuk, mert ez a fesztivál egyik utolsó koncertje, hanem mert ez egy viszonylag új, és hihetetlenül partyzós zenekar. Ráadásul az Ördögkatlan egyik fővédnökének, a néhány éve elhunyt Cseh Tamásnak a gyermekei, András és Bori a zenekar alapítói. De ne csak ezért nézzük meg őket, hanem mert a sámán-punk jó buli... főleg ha kokainbró akarsz lenni :)

+1. Zalaegerszegi Leánykar koncertje (Augusztus 9. 15 óra, Nagyharsány-Templom)

Igen, minden szentnek maga felé hajlik a keze, ezért végül, de nem utolsó sorban egy zalaegerszegi csapatot is ajánlunk, akik ráadásul immár harmadik éve vendégszerepelnek a Katlanban. Mint minden évben, most is három koncertet adnak, melyeken egyházi zene, magyar zeneszerzők művei, valamint romantikus és meglepetés 20. századi dallamok is felcsendülnek. A leánykar vezetője pedig ezúttal is Ladvenicza Éva.

Bővebb infó itt: www.ordogkatlan.hu

(A felvételek a tavalyi fesztiválon készültek. Fotó: pP)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK