2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Nemzetközi műterem a mosodában

2015. július 14. kedd, 13:52
Címkék:

Zalaegerszegre helyezte át székhelyét a lendvai alapítású és működésű D'Clinic Studios. A három éve létrejött képzőművészeti műhely a világ bármely pontjáról fogad alkotóművészeket, akik egy pályázati elbírálás után egy vagy két hónapra bérbe vehetik a stúdió műtermét és addig ott dolgozhatnak. A projekt végén egy kiállítás keretében mutatják be az elkészült munkákat.

clinic 1

Zalaegerszegre költözött a lendvai D'Cilinc Studios

Zalaegerszegen a Rákóczi úti Szolgáltatóház egykori mosodájának üres helyiségeiből alakították ki az új műtermet, ahol egyszerre négy művész tud dolgozni. A D'Clinic Studios vezetőjét, Pál Katja lendvai festőművészt kérdeztük a költözés okairól és az itteni tervekről.

Mint mondta, Lendván megváltozott néhány körülmény, Zalaegerszegen pedig ezzel párhuzamosan adódott egy nagyon jó lehetőség, így sikerült bérbe venni a mosodát. Pál Katja viccesen hozzátette: érdekes, hogy az angol nyelvben a clinic rímel a cleaning (tisztítás) szóra, így izgalmas, hogy épp egy volt mosodába költöztek. Egyelőre kísérleti jelleggel települt át a nemzetközi műterem, ami júliustól novemberig fogad több turnusban alkotókat. A jelentkezőknek pályázniuk kell, a felhívást pedig nemzetközi képzőművészeti honlapokon teszi közzé a stúdió vezetője, így a világ bármely pontjáról érkezhetnek művészek.

clinic 2

A stúdió munkájából már kaphatott ízelítőt a zalaegerszegi közönség, hiszen néhány hónappal ezelőtt a Keresztury VMK Gönczi Galériájában nyílt interaktív tárlat a lendvai alkotótelep The Mixer Project című, több éves anyagából. Ez a projekt egyébként a D'Clinic egyik programeleme is, mely arról szól, hogy két-két különböző stílusú és különböző helyről érkező képzőművész dolgozik egy közös alkotáson. Az alkotótelepen zajló munkának ezen kívül van egy kötetlenebb változata is, ami egy individuálisabb, nyitott műhelyfoglalkozást jelent. Az első zalaegerszegi csoport is ennek szellemében dolgozik.

Ott jártunkkor a művészek már meg is érkeztek. A stúdióba Amerikából, Brazíliából, Írországból és Kanadából érkezett egy-egy alkotó. Carrie Fucile (USA) multimédia művész, Heidi Friesen (CA) alkalmazott grafikus és textilművész, Lidia Malynowskyj (BR) szobrász és Victoria Callinan (IE) grafikus az első napokban a várossal ismerkedett. Bár mint mondták ebben némileg akadályozta őket a 35-40 fokos hőség, ami főleg a kanadai és az írországi alkotónak volt szokatlan. A művészek az első pár napban a több hetes munkafolyamat terveit készítették el, illetve inspirációkat gyűjtöttek.

Kész koncepcióval Carrie Fucile érkezett, aki egy sajátos szerkezet segítségével, különböző madárhangok felhasználásával, egy multimédiás performanszt mutat majd be. Nemcsak a madarak hangját tudja egymásra játszani, hanem egy mikrofon segítségével a saját hangját is hozzáteszi az alkotáshoz, ami egy ponton túl már-már elektronikus zenére emlékeztet. Érdeklődésünkre elmondta: a madarak nyelve, valamint az emberi beszéd, illetve hang keveredése érdekli.

A négyfős csoportban ketten is textilekkel szeretnének foglalkozni az itt eltöltött idő alatt. Heidi Friesent és Victoria Callinant is nagyon érdeklik a helyi textilművészethez, kézimunkákhoz kötődő hagyományok. A kanadai alkotót inkább a természetben fellelhető minták inspirálják. Mint azt meg is jegyezte: nagyon tetszik neki, hogy a városban sok a fa és a zöldfelület. Az írországi művész pedig szívesen megismerkedne a tradicionális magyar vagy zalai hímzéssel, már el is kezdte tanulmányozni a jellegzetes magyar motívumokat, illetve azt összeveti majd az ír hagyományokkal.

clinic 3

Lidia Malynowskyj szobrászművész pedig szintén az ember és a természet, illetve a természeti jelenségek "lelkületében" keres majd kapcsolódási pontokat készülő művéhez.

Pál Katja szerint a stúdió szellemiségében nem lesznek nagy változások a költözés miatt. Viszont ezen túl Lendva helyett Zalaegerszeg ad majd inspiráló közeget a művészeknek, akik a város hangulatának egy-egy számukra izgalmas elemét be is építik majd munkáikba. A stúdióvezető az eddigiekhez hasonlóan az alkotótábort szeretné nyitottá tenni. A képzőművészet kedvelőinek a turnusok elején és végén mindig lesz lehetőségük műhelylátogatásra, annál is inkább, mert az itt dolgozó alkotóművészek előadásokat is tartanak majd. A táborok végén pedig kiállításokkal készülnek.

A stúdióvezető elmondta: a műterem gyors kialakításában nagy segítséget kapott Tóth Norbert képzőművésztől és a ZAZEE Egyesület tagjaitól is. Reméli, hogy ez a független kísérleti projekt sikeres lesz Zalaegerszegen, hiszen pezsgést hozhat a helyi képzőművészeti életbe és bekapcsolhatja a várost a művészeti rezidenciaprogramok nemzetközi hálózatába.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK