2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Nagyvárosi színek nőalakkal

2013. június 11. kedd, 13:18
Címkék:

Néhány hete a bécsi Galerie Time-ban nyílt kiállítása Nemes László festőművésznek. Az alkotó a legfrissebb képeit vitte az osztrák főváros egyik közismert galériájába, ahol rendszeresen fordulnak meg európai és közép-európai képzőművészek. A kiállítóhellyel egykori tanítványa, Borbás Helga festőművész révén került kapcsolatba, aki már évek óta Bécsben él.

nemes 1

Új festmények, bécsi tárlat

Nemes László legújabb képeiről lapunknak elmondta: ez az anyag színben és hangulatvilágában eltér az elmúlt évek munkáitól. Míg korábban főleg a négy elemhez - föld, víz, tűz, levegő - kapcsolódó színvilág ihlette alkotásait, most szakított a globális Föld-értelmezéssel. A színeket visszafogta, és a figurativitáshoz tért vissza. A képek hangulata a barna, szürke, rozsda árnyalatok miatt leginkább a komor nagyvárosok miliőjét idézi, a központban azonban a nő áll. A lecsupaszított, töredékes női alakok korábban is megjelentek a művész alkotásain.

"A nő-motívum mindig fontos volt számomra; itt most főleg a születéssel van kapcsoltban. Női test egy kicsit mindig önmagamat is jelenti, hiszen onnan származom" - mondta. Hozzátéve: az, hogy most sötétebb tónusokat és színeket használ, nem azt jelenti, hogy szomorú, bár sokan egyből erre asszociálnak. Inkább arról van szó, hogy szeretné képein megmutatni annak a 21. századi, rohanó, zsúfolt, zajos, elidegenedett nagyvárosi létnek a hangulatát, melyben élünk. És amelytől adott esetben el is kell távolodnunk.

Nemes László ugyanis egyre több időt tölt Szentkozmadombján; kertészkedik, sőt gyümölcsfát oltani is megtanult. Érdekes, hogy míg képein már nem az őselemek vannak fókuszban, addig a hétköznapokon épp a természethez tér vissza. Mint mondta: mindig kell alternatíva, mindig kell valami újat tanulni, vagy épp vászonra vinni.

nemes 2

A bécsi kiállítás is csak megerősítette ebben, hiszen sok új inspiráció érte, és akkora örömmel és szeretettel fogadták, melyben már régen volt része. "Sokat lehetne tanulni a külföldi művészeti köröktől, kiállítás-szervezőktől. Tiszta lélekkel ki kell mondani: Zalaegerszegen leült a művészeti élet. Dicséretes, hogy a városvezetés néhány hete összehívta a helyi művészeket egy közös eszmecserére, de nem feltétlenül a várostól kell elvárni mindent." Nemes László úgy érzi, hogy a lélek, az akarat és a csapatszellem adott esetben sokkal fontosabb. Sok kiváló képzőművész él itt, és átjárás is van az egyes korosztályok között. Szerinte ezeket a kapcsolatokat sokkal jobban ki lehetne használni, és akkor egy-egy tárlat, vagy pályázat kapcsán közösségként, csapatként tudnának fellépni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK