2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Kortárs festményeken Jézus élete

2015. március 19. csütörtök, 20:51
Címkék:

Milyen az, amikor kétezer éves vallási tartalom találkozik a mai formanyelvvel? A Keresztury VMK Gönczi Galériájában nyílt tárlat többek között erre keresi a választ. A Jézus élete című kiállításon Aknay János, ef.Zámbó István és tábori csaba képzőművészek festményei láthatók. Az alkotókat egy magánszemély, Matula Péter kérte fel, hogy a kiválasztott evangéliumi részletek alapján fessék meg Jézus életét.

jezus 1

Ősi üzenet mai nyelven

A megnyitón Tolvaj Márta a résztvevőket köszöntve elmondta: nagy megtiszteltetés Zalaegerszeg számára, hogy Budapest, Debrecen és Székesfehérvár után városunkban is megrendezésre kerülhetett a kiállítás. A különleges festmények nemcsak művészi élményt nyújtanak, hanem hiányzó ismereteket is közvetítenek, hiszen a középkorban népszerű szegények bibliája elevenedik meg a festményeken.

Dr. Pecsuk Ottó a Magyar Bibliatársaság főtitkára szintén örült a kezdeményezésnek. Annál is inkább, mert – mint fogalmazott – manapság az emberek 57 százaléka egyáltalán nem olvassa a Bibliát és csak 2 százalék a rendszeres olvasó. Óriási hátrányt kell tehát ledolgozni, amihez a Jézus életéről szóló tárlat nagy segítséget nyújthat. A tárlat részét képezte egy gyermekrajz-pályázat is – melynek anyaga szintén látható a VMK-ban – ami azért fontos, mert a Bibliával való ismerkedést a legjobb gyermekkorban elkezdeni. Ha felnőtt és gyerek együtt olvas, akkor a Biblia rendszeres tanulmányozása természetes dologgá válik.

jezus 2

Kiss István, megyei körzeti adventista lelkész köszöntőjében a kiállításhoz társuló, kiegészítő programokra is felhívta a figyelmét, melyek szintén Jézus életéről szólnak majd.

A tárlatot dr. Kostyál László művészettörténész, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese nyitotta meg. Mint mondta: a három kiállító művész bebizonyította, hogy archaikus tartalmakat igenis meg lehet szólaltatni a mai kor nyelvén. A kortárs keresztény művészet a 2000-es évektől amúgy is felvirágzóban van. Hosszú évtizedekig nem ez volt a jellemző, hiszen a kommunizmus idején szőnyeg alá söpörték azokat a művészeket, akik a Bibliából merítettek ihletet. A művészettörténész szerint szakrális témához csak szakrális lelkülettel lehet közelíteni. Aknay János, ef.Zámbó István és tábori csaba háromféle módon közelítette meg a témát.

jezus 3

A legarchaikusabb közülük tábori, aki ikonosztáz szerűen alkotott meg egy keresztfalat. Míg általánosságban az ilyen ábrázolások metszéspontjában a feszület áll, ő egy újfajta megközelítéssel a mennyei Jeruzsálemet helyezte fókuszba. Aknay a hagyományos ikonokat mai eszközökkel ötvözte. Képen főleg bibliai alapmotívumok jelennek meg. Ef.Zámbó pedig a tőle megszokott módon a hagyományt egyszerűen "kiborította a dézsából": megújította a formát, ám a tartalom, az ősi üzenet megmaradt képein. Hol szürreális, hol játékos, hol konstruktivista módon jeleníti meg Jézus életének fontosabb állomásait.

A kiállítás március 25-ig látogatható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK