2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Kerámián a természet titkai

2012. február 28. kedd, 18:21
Címkék:

Magyar-lengyel két jó barát, a történelem folyamán az országok sokszor küzdöttek egy célért. Azóta is, az élet minden területén szoros kapcsolatokat ápol egymással a két nemzet, legyen szó tudományról, sportról, vagy művészetről.

Krawczun Halina tárlat a zsinagógában

A részleteket Gyutai Csaba polgármester sorolta a közelmúltban a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben, Krawczun Halina keramikusművész kiállításának apropóján. A művész ugyanis lengyel, sőt immár magyar is. A középiskolát még Lengyelországban végezte, ám egyetemre már Magyarországon járt. Itt maradt; ma is itt él és alkot. Részben, mint a pécsi Zsolnay Porcelángyár formatervezője, ám festészettel, grafikával és oktatással is foglalkozik.

halina 1

2007-2009 között a zalaegerszegi GébÁrti művésztelep vezetője volt, ahol évről évre a kerámia végtelen variációinak kibontakoztatása volt a téma: nemcsak használati és dísztárgyak, hanem szobrok, kisplasztikák is készültek. Összesen 70 alkotás született a három év alatt. Már a kerámia művésztelep zárásakor megfogalmazódott a gondolat, hogy egy önálló tárlat keretében jó volna Halina színes, több művészeti ágat átölelő munkásságát bemutatni Zalaegerszegen. Erre került most sor a zsinagógában, az alkotó születésnapja alkalmából.

halina 2

Krawczun Halina (balról) tárlatát Anna Derbin konzul nyitotta meg

A kiállítást Anna Derbin, a Lengyel Köztársaság budapesti konzulja nyitotta meg. Mint mondta Krawczun Halina életműve is jó bizonyíték arra, hogy a magyar-lengyel barátság nemcsak könyvekben létezik. A művész mindkét országban ismert és elismert, több civil szervezetnek is tagja, többek között a magyarországi lengyel művészek fórumának egyik alapítója. Mindent megtesz azért, hogy a két nemzet közötti kulturális kapcsolatok virágozzanak.

halina 3

A keramikus főleg dísztárgyakat, lakásdekorációkat, étkészleteket készít, ám a festészet is kiváló önkifejezési mód számára. Ahogy ars poétikájában is megfogalmazta: a természet különös titkokat sugall, melynek lényegét rajzban, plasztikában, festményben absztrahálja, majd a szeretet erejével fejezi ki mindezt a kész alkotásban.

A festmény nemcsak a vásznon, hanem a porcelánon is megjelenhet, így nincs mindig éles határ az egyes műfajok között. Munkáit szemlélve néha az az érzésünk támad, mintha a kerámiatárgyak mintázata egyszerűen csak átszökött volna a sík vászonra, hogy immár a tárgy nélkül, "csak úgy" megmutassa önmagát. De a gondolat megfordítva is igaz: a színes festmények ornamentikája öltözteti fel a formatervező precizitásával készített dísztárgyakat.

A képzőművész természet ihlette színes világát március 23-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK