2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Kanizsán az értékőrzés jegyében

2016. március 24. csütörtök, 12:32
Címkék:

Nagykanizsán, kilenc különleges programot magában foglalva, március 11-étől 23-áig tartott a Tavaszi Művészeti Fesztivál, a Kanizsai Kulturális Központ intézményegységeiben és a Felső-templomban – adta hírül Kovácsné Mikola Mária, a kulturális központ igazgatója.


tavaszifeszt1

Tavaszi Művészeti Fesztivál

A szakember kiemelte: a Tavaszi Művészeti Fesztivál története 1998-ban kezdődött. Előtte, a kilencvenes évek közepétől "Tavasz a kultúrában – kultúra a tavaszban” elnevezéssel indítottak sikeres programsorozatot. 1998 és 2000 között zenei fesztiválként szerzett nevet a rendezvénysorozat, amellyel felvételt nyertek a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségébe. A szakmai szervezet tagjaként immár 16 éve egy eklektikus – a kultúra, a művészet szinte minden ágát magába foglaló –, nívós programsorozat összeválogatásával figyelnek a minőségre és az értékőrzésre.

– A programokat úgy állítottuk össze, hogy minden korosztály rátaláljon arra, ami az ízlésének a leginkább megfelel. A fesztivál jegyében a Felső-templomban, az egykori állami zeneiskola – ma Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskola – tanáraiból és növendékeiből 25 éve alakult, kiváló művészeti csoport, a korábban Szivárvány Énekegyüttesként ismert és elismertté vált Farkas Ferenc Énekegyüttes koncertezett Baráth Yvette karnagy vezetésével. Vendégként Elek István jazz-szaxofon művészt köszönthettük.

"Nagyképűek” címmel, a Hevesi Sándor Művelődési Központban nyitottuk meg a 60 éves Kanizsa Fotóklub tagjainak április ötödikéig nyitva tartó tárlatát. Ugyancsak a művelődési központban mutatta be a Magyar Állami Népi Együttes Magyar rapszódia című fergeteges műsorát. A csodálatos előadással kapcsolatban, szóban és írásban egyaránt számtalan gratuláció és pozitív visszajelzés érkezett.

tavaszifeszt3

A jazz jegyében az Alba Regia Kamarazenekar közreműködésével koncertezett a Balázs Elemér Group. Nemzeti ünnepünkön az Arató zenekar adott népzenei hangversenyt, majd a Zala Gyöngye Táncegyüttes tagjainak közreműködésével táncházat szerveztünk. A Péterfy-Novák Éva: Egyasszony című művéből készült kamaraszínházi produkció alkalmával Tenki Réka színművészt tapsolta meg a közönség a Medgyaszay Házban.

Vikidál Gyula, Liszt-díjas énekes, a rock, a nemzeti rock és musicalek előadója is színpadra lépett a Mobilmánia koncerten. Hernádi pont – ezt a címet kapta Hernádi Judit, Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész önálló, zenés pódium műsora, amelyen Heilig Gábor és zenekara is közreműködött.
   Háy János író, költő, drámaszerző és Beck Zoltán, a 30Y rock együttes alapítója, valamint énekes-gitárosa a "Háy come Beck” elnevezésű programban bontogatta a szépirodalom és a popkultúra között húzódó határokat.

tavaszifeszt2

Az április végéig tartó színházi évad nagyon eredményes. Nem csak a bérletesek száma emelkedett, de a teltházak is sikert jeleznek. Igényes művelődési lehetőséget kínálunk a peremkerületi kulturális színtereken is. Jó a kapcsolat az intézményekhez kötődő művészeti csoportokkal, alapítványokkal, egyesületekkel, civil szervezetekkel. E közösségeknek helyet, teret, szakmai támogatást, módszertani útmutatót kínálunk, hogy megéljék és megmutathassák a közösség megtartó, összetartó erejét.
A Nagykanizsán működő oktatási, közművelődési és a közgyűjteményi társintézményekkel folytatott konstruktív együttműködési szándékunk a város vezetőinek a tetszését is elnyerte.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK