2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Genezis és örök nő

2014. február 24. hétfő, 16:50
Címkék:

A nő kétszer, a nő hétszer, a nő... végtelenszer. Az eredettől az örökkévalóságig, megannyi szerepben és szimbolikus jelentésben. A drámák örök főszereplője, a képzőművészeti alkotások örök modellje. Hol elérhetetlen múzsa, hol gondoskodó anya, máskor démoni figura vagy épp ártatlan szűz.

nemes 1

Nemes László új alkotásaiból nyílt tárlat

Nemes László festőművésznek Genezis címmel nyílt tárlata a Keresztury VMK Gönczi Galériájában, és mint azt a cím is sejteti a születés, az eredet, s végső soron maga a teremtés ihlette legújabb, nagyméretű képeit. Illetve képsorozatait, hiszen Nemes László egy-egy témát soha nem egy festménybe sűrít. Egy jelenség annyira tud hatni rá, annyira képes elmélyülni benne, hogy újabb és újabb lehetőségek, ötletek, variációk tárulnak fel előtte.

Az utóbbi évben épp egy töredékes nőalakban merült el. Ezzel együtt pedig a nő szimbolikus jelentését járta körbe, és festette különböző hangulatú vásznakra. Anya, nő, lány, születés: hol nagyvárosi szürkeségnek tűnő, sötét tónusú, piszkos háttérrel, hol pedig szürreális álomnak tetsző sárgás, zöldes árnyalatokból kibontakozva.

Ahogy a tárlatot megnyitó Novotny Tihamér művészeti író mondta: a Genezis-sorozatban az eredetet, vagyis az örök Éva archetípusát jeleníti meg az alkotó. Az akt, a nőalak pedig a létre való művészi rákérdezésként is értelmezhető.

nemes 2

Nemes László a kiállítással kapcsolatban elmondta: nagy öröm megrendezni ezt a mostani tárlatot, hiszen egy művésznek a műterme a munkahelye, ám a kiállítótérben dől el, hogy van -e értelme és értéke annak, amit hosszú munkával megvalósított. Ahhoz hogy egy alkotó valódi művésszé váljon szükség van egy miliőre, vagyis egy olyan közegre, ahol dialógus zajlik közönség a művész között.

A március 14-ig látogatható kiállításon a nagyméretű képek mellett festett posztamensek is színesítik a látványt, és az eredet jelentését is, hiszen a nőalak így nemcsak a sík felületen, hanem a három dimenziós térben is megvalósítja küldetését.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK