2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

GébArt 2010-2013: új tárlat a zsinagógában

2014. június 24. kedd, 14:22
Címkék:

A Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelep elmúlt négy évének alkotásait foglalja össze a Városi Hangverseny-és Kiállítóteremben nyílt GébArt 2010-2013 című tárlat. A nyaranta megrendezésre kerülő festészeti alkotótábort – melynek mindig van zalaegerszegi résztvevője is – 2010 óta Kopasz Tamás képzőművész vezeti.

gebart 1

Néhány kiló festékből műalkotás

A tárlatnyitón Gyutai Csaba polgármester mondott köszöntőt, melyben kiemelte, hogy a Gébárti tó csodálatos környezete ihletet ad a művészeknek; mintha ott lennének az angyalok. Mint mondta: Kopasz Tamás egy különös atmoszférájú világot tudott teremteni nemcsak a tó partjára, hanem most a kiállítóterembe is, hiszen európai, ázsiai és dél-amerikai művészek is megfordultak a zalaegerszegi művésztelepen.

A kiállítást dr. Erőss István Munkácsy-díjas képzőművész, egyetemi docens nyitotta meg. Mint mondta művésztelepekre a vidéki városoknak is óriási szükség van, hiszen kell hogy legyen egy esztétikai igényesség, és katarzis utáni vágy az emberekben, enélkül ugyanis sivár és élhetetlen világ tárulna elénk. A csoda az, hogy évről évre néhány kiló festékből és vászonból műalkotás lesz; mindig valami üzenet kerül a képbe, amit a befogadó dekódolni tud. A művészeknek pedig lehetőségük van a közös munkára és szakmai tapasztalatcserére.

gebart 2

Zalaegerszegen a GébArti alkotótáborok anyagából közel négyszáz alkotás gyűlt már össze, ami néhány év vagy évtized múlva egy történelmi korszak lenyomata lesz. A képzőművész szerint – aki maga is szervez művésztelepeket – egy tárlat alkalmával egyben látni a korábbi alkotótáborok anyagát, felemelő érzés. A kollekcióból az látszik, hogy nem kell félni a kísérletező, expanzív művészettől, és az új befogadásától, annál is inkább mert különböző kulturális közegből származó művészek munkái is harmonikus egységet tudnak alkotni.

A művésztelepnek rendszeres vendégei voltak zalaegerszegi kötődésű művészek is, így a tárlaton Bárdosi Katinka, Gazdag Ágnes, Kiss Ágnes Katinka, Szentgróti Dávid és Tóth Norbert egy-egy alkotása is megtekinthető a zsinagógában.

GébArt-i művésztelep természetesen lesz idén is, mégpedig szintén Kopasz Tamás vezetésével. Az alkotótábor vezetője érdeklődésünkre elmondta, az idei téma a "pillanat és múlandóság" lesz. A művészek azt vizsgálják majd, hogy a pillanat, az impresszó hogyan írható át a képzőművészet eszközeivel. Hogyan válhatnak jelentéktelennek tűnő motívumok szimbolikus jelentőségűvé.

gebart 3

Az idei táborban három koreai (Hye Young Kim, Lee Sua, Jung Song), egy erdélyi (Siklodi Zsolt) és két budapesti (Gaál József, Kárpáthegyi István) képzőművész vesz majd részt. Zalaegerszeget pedig a tavalyihoz hasonlón Gazdag Ágnes és Tóth Norbert képviseli. Lesz néhány újítás is: nemcsak a festészeten lesz a hangsúly, hanem megjelenik a videóművészet és a fotógráfia is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK