2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Derűs színek, szomorkás tartalom

2015. július 13. hétfő, 19:39
Címkék:

Lényegre koncentráló, színes, mégis szomorkás; sajátos szürreális világ látható Szekeres Emil festőművész képein. A Nagykanizsán élő alkotó tavaly ünnepelte 80. születésnapját, most afféle jubileumi tárlata nyílt a Göcseji Múzeum időszaki kiállítótermében. Bár mint elhangzott: nem életmű kiállítás ez, de mégis megcsillantja élete főbb állomásait.

emil 1

Szekeres Emil kiállítása a múzeumban

Balogh László, a nagykanizsai önkormányzat humán bizottságának elnöke a festőművészt köszöntve elmondta: Szekeres Emil világítótoronyként ragyogja be Zala megyét, ahol immár negyven éve él. Nála a festék színné válik, a figurái nem csorbulnak: madarak, fák, virágok és emberszerű lények jelennek meg előttünk. Ám úgy mintha egy álmot, egy szürreális világot szemlélnénk.

emil 2

A tárlatot megnyitó dr. Kostyál László művészettörténész szerint a konstruktivizmus és a szürrealizmus formáiból eredeztethető Szekeres művészete. Ez a szürrealizmus azonban már levedlette magáról a megbotránkoztatást és a politikai tartalmakat, sokkal inkább egy álomszerű, szubjektív világot képvisel. Az alkotó művészetének egyik lényege és nagysága abban rejlik, hogy finom, érzékeny, derűs színekkel kevésbé derűs, sőt sokszor szomorú tartalmakat juttat kifejezésre. Jóval, széppel érzékeltetni a rosszat pedig rendkívüli képességre vall.

A művészettörténész szerint Szekeres képi világának másik fontos jellemzői a két-, illetve háromdimenziós formák megjelenése. Ez a háromdimenziós tér hasonlít a mi világunkhoz, valamelyest, ám a motívumok egy része lebeg, mintha nem vennének tudomást erről a harmadik dimenzióról.

emil 3

A festőművész saját belső történéseit festi képeire, ám az alkotásokat nézve önmagunkat is felismerhetjük.

A tárlat augusztus 23-ig látogatható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK