2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Derkovits szellemét idézte

2014. szeptember 30. kedd, 14:44
Címkék:

Nagyváradi, csíkszeredai, kárpátaljai, holland, osztrák, török, svéd, fővárosi, tatabányai, baktüttösi, párkányi, keszthelyi, hévízi, pápai, rezi, cserszegtomaji, zalavégi, garabonci, vonyarcvashegyi, letenyei képző-, ipar-, szobrász-, grafikus- és festőművészek, költők, műfordítók, de még fémműves és filmrendező is alkotója volt a "Derkovits" címmel a Balatoni Múzeumban megnyitott tárlatnak.

muszak 1

Derkovits szellemét idézte

A múzeum, a Művészek Szabad Alkotóközössége (MŰSZAK), a Nemzetközi Tudományos és Művészeti Akadémia (NTA) és a IV. Nemzetközi Művésztelep közösen szervezték meg a különleges kiállítást. Még nyáron, immár negyedik alkalommal vert tábort a MŰSZAK a Szencz Lívia- Takács Ferdinánd művészházaspár otthonában, ahol ezúttal Derkovits Gyula emlékét és munkásságát idézték. A nyilvános tábor társművészetekre is kitekintő rendezvényén mintegy harminc művész kapcsolódott az akciófestészettel felpörgetett alkotó munkába. Csoportosan készített alkotással formálták vizuálissá azt a szellemiséget, amitől inspiráltan dolgozott a 110 éve Szombathelyen született, 80 éve, negyvenévesen elhunyt, hányatott sorsú festő.

muszak 2

Havasi Bálint, a házigazda intézmény igazgatója a kulturális piknik köszöntőjében örvendetesnek mondta, hogy a nemzetközi művésztábor Takács Ferdinándnak köszönhetően már másodízben, hagyományt teremtve mutatkozik be az intézményben.

Cséby Géza, költő-műfordító megnyitójában aláhúzta: a tettre kész és tehetséges művészek gazdag témaválasztása, változatos színvilága, egyedi stílusa, különleges tehetsége mindenkit lenyűgöz. A MŰSZAK irányvonalát meghatározó vezetők markáns szobrászati anyag, a kerámia és a fotó mellett: már a film, az irodalom és a zene előtt is kitárták kapuikat a testvérmúzsák cserszegtomaji találkozóhelyén. A pillanatot megörökítő alkotásokban benne van a múlt és a jövő is. A tárlat egy kalandozás a művészetek rejtelmes világába. Az alkotás iránti alázat tisztasága szerethető, egyedi, egyéni látásmódú, minőségi, a művészetek kvalitását megmutatni képes műveket eredményezett, amit az értő közönség örömmel befogad.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK