2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Buday Mihály jubileumi tárlata

2013. május 16. csütörtök, 16:04
Címkék:

Néhány hónapja ünnepelte 60. születésnapját Buday Mihály festőművész, akinek a jeles alkalomból jubileumi tárlata nyílt a Hevesi Sándor Színház emeleti galériájában. A Zentáról 1994-ben áttelepült alkotót, és családját a város részéről Gecse Péter, az oktatási és kulturális bizottság elnöke köszöntötte.

buday 1

Valóságon túli világ

Buday Mihály jelenleg Zalaszentgyörgyön él, ahol tagja az ottani önkormányzat képviselőtestületének. Ez is azt jelzi, hogy a művészeti tevékenység mellett mindig fontos volt számára a közösségi élet. Számos alkotótábort szervezett az utóbbi években, s gondot fordított a fiatal tehetségek támogatására is. Zalaegerszegen galériát is működtet, ahol hazai és külföldi művészeknek is lehetőségük van a bemutatkozásra.

A mostani Metamorfózis című tárlatot dr. Kostyál László művészettörténész, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Mint fogalmazott: Buday Mihály művészetére a szürrealizmus jellemző, ám egy mai, vagy más szóval neo-szürrealizmusról van szó. A tárlat bemutatja az elmúlt évtizedek útkeresését, hiszen a magas színvonalú technikai tudás ellenére eleinte nem volt egyértelmű, hogy milyen irányba mozdul el művészete. A régi, és az új alkotások között ezért nagy a különbség.

buday 2

Bár, Kostyál László szerint a mai festmények hangulati és stílusbeli csírája már a korábbi alkotásain is fellelhető. Buday mindig szívesen nyúlt történelmi, bibliai és mitológiai témák felé. Képei mégis egyfajta valóságon túli világba viszik el a nézőt. Ez a világ azonban történelmi múltunkon, hiedelmeinken alapszik. Olyan intellektuális művészt köszönthetünk személyében, akinek munkáit nem egyszerű dekódolni, annyi jelet és szimbólumot sűrít egy-egy festményébe. Azonban mindenütt látszik, hogy az alkotó számára fontos az identitás, a lokálpatriotizmus, és a múlt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK