2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Budaházi 60 - jubileumi tárlat a múzeumban

2014. január 31. péntek, 19:20
Címkék:

Hányféle jelentése lehet a keresztnek, a háromszögnek, vagy az írásnak, és milyen hatást válthat ki egy kopottasnak látszó falfelület a vásznon? Egyáltalán van-e átjárás a tradicionális ábrázolások és a modern művészetek között? Budaházi Tibor festőművész jubileumi kiállítása többek között ezekre a kérdéseke keresi a választ.

bhazi 1

Lételeme a jelképhasználat

Az alkotó - aki a Mindszenty-iskola tanára is - a napokban ünnepli 60. Születésnapját. A jeles alkalomból pedig a Göcseji Múzeumban nyílt egy átfogó, egész életművéből válogató, impozáns tárlat. Budaházi Tibor az erdélyi Szatmár megyéből érkezett Zalaegerszegre. Művészeti tanulmányait Szatmárnémetiben, majd Szegeden végezte. A művészt köszöntő Gyutai Csaba polgármester szerint Budaházi művei afféle kultúrtörténeti bolyongások. Gyakran látunk képein freskószerű ábrázolásokat, ahol ha lebontanánk az egymásra épülő falsíkokat, rétegenként jönne elő az emberiség művészetének egy-egy jellegzetes lenyomata. Festészetében dominál a keresztény szimbolika: a kereszt a megfeszítést és feltámadást, a háromszög a szentháromságot, s az írás nem elsősorban a tudományt, hanem a szentírást jelképezi.

A tárlatot megnyitó Novotny Tihamér művészeti író úgy látja: az alkotó művészete egyre inkább szakrális jelleget öltött, s a keresztény ikonográfiáig jutott el. "Hittel teli művek ezek, és az egyetemes megváltottság hangulata járja át képeit" - fogalmazott. Budaházinak lételeme a jelképhasználat, és ezzel együtt a szimbólumok átalakítása, újraértelmezése is. Érzi, hogy az újragondolásra szüksége van a világnak. A múlt töredékeit alkalmazza képein, mégsem nevezhető igazi posztmodernnek, mert nem gúnyolja ki, rombolja le a tradíciókat és a múlt elemeit. Sokkal inkább a kiteljesedés, az istenkeresés művészetét gyakorolja.

bhazi 2

Az ünnepelt - akit Kaján Imre múzeumigazgató és dr. Kostyál László művészettörténész is felköszöntött - megköszönve a méltató szavakat elmondta: örül, hogy Zalaegerszeg befogadta, és otthonának érezheti a várost. Mikor ide költözött sokan segítették, és ő őszintén örül annak, hogy művészetével szolgálni tudta/tudja ezt a közösséget.

bhazi 3

A mostani tárlaton a művész korai festményei is megjelennek. Ezek még tárgyiasultabb formai kísérletezésről árulkodnak, a vallásos téma kevésbé jellemző rájuk. A bemutatott anyag egy másik csoportját a prehistorikus lenyomatokra emlékeztető, titokzatos, falszerű festmények alkotják, melyeken ismerős szimbólumok, írás-töredékek bukkannak fel. Hangsúlyosak továbbá a már említett keresztény ikonográfiából merítkező ábrázolások. Ezek a vallásos szimbólumok azonban nem a klasszikus módon (ikonfestészet, barokk freskók vagy festmények ábrázolásai) kerülnek Budaházi vásznára. Az eszköztár ugyanis inkább elvont, leegyszerűsített; a konstruktivista művészet irányait követi. Így hagyomány és modernitás egyszerre jelenik meg képein, harmonikus egységet alkotva.

A jubileumi kiállítás március 1-ig látogatható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK