2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Az ősi tudást keresi

2012. március 07. szerda, 17:03
Címkék:

Képeiben az ősi történetek fontosak. Két mániája van; a kereszt és az írás - nyilatkozta korábban lapunknak Budaházi Tibor festőművész, akinek a közelmúltban nyílt kiállítása a Keresztury ÁMK Gönczi Galériájában.

Budaházi-táralt a Gönczi Galériában

A "Falak, könyvek, töredékek" cím szintén az archaikus szimbólumok gazdagságát vetíti elénk. Ahogy Gyutai Csaba polgármester az alkotót köszöntve fogalmazott: "Az eltűnt idő nyomában" című Proust-műhöz hasonlóan Budaházi Tibor is egy letűnt, sosem volt, vagy talán mégis létező Aranykor után kutat. A szatmári születésű, ám évtizedek óta Zalaegerszegen élő művész a kultúra mélyrétegeit bontja ki, úgy hogy nem fél a kihívásoktól és a lelki tartalmak erős kinyilatkoztatásától sem.

buda 1

Az írás nála a jel. Mindig valami őszintére, igazra utal. Ezért is kerültek a tárlat középpontjába a könyvlapokból megformált, jellegzetes hengerek, melyek egy egyedülálló installációként hirdetik az üzenetet. A szent írást keresi, vagy még annál is régebbi titkot; az ősi tudást.

A tárlatot megnyitó Szakolczay Lajos József Attila díjas író, művészetkritikus szerint, a mostani kiállítás címe kultúrtörténeti bolyongást sejtet. A fal alatt ugyanis mélyebb rétegek - a régi korok üzenetei - vannak. Mindegy, hogy mindezt figurális, vagy nonfigurális módon fejezi ki az alkotó, hiszen a lényeg maga a szimbólum. Jel, kereszt, labirintus, fejfák, vagy út; egy lépéssel közelebb kerülünk általuk az üdvözülés felé. A művész megkísérli a lehetetlent, feltámasztja az Igét.

buda 2

Budaházi Tibornak most először látható önálló tárlata a Keresztury ÁMK-ban, s ez alkalomból egy válogatást állított össze az elmúlt néhány esztendő anyagából. A kiállítás hangulata egységes, hiszen a már említett szimbólumok és motívumok uralják a teret, ahol ezúttal a fekete, fehér, barna, szürke, sárga hátterek és árnyalatok hangsúlyosak. Ám az állandóság mellett a változatosság is jelen van, mert az ősi üzenetek mindig más környezetben, más összefüggésben jelennek meg. A művész ugyanis nem fél önmaga "újraírásától" sem.

A tárlat március 31-ig látogatható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK