2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Alakok a műbarlang falán

2015. július 07. kedd, 15:28
Címkék:

A barlangrajzoktól viszonylag gyorsan el lehet jutni a kortárs grafikáig, főleg ha valaki festékszóró spray-vel és "linó-tenyérnyomattal" szemléleti a hasonlóságokat. Szép Veronika festő- és grafikusművész alkotásaiból nyílt tárlat a Keresztury VMK Gönczi Galériájában, ahol Monok Balázs képzőművész-tanár sajátos performanszán keresztül nyerhettünk bepillantást a barlangrajzok és grafikák világába.

szepvera 1

A festészet és grafika határán

A festészet és grafika határait feszegető Szép Veronika Budakalászon él, a Pécsi Egyetem művészeti karának festészet szakán szerzett diplomát Tolvaly Ernő tanítványaként, de díszítőszobrászatot és grafikát is tanult. A mostani tárlat a VMK fiatal képzőművészeket bemutató sorozatának utolsó állomásaként nyílt meg.

Monok Balázs a most bemutatott művekről azt mondta: Szép Veronika képeinél a néző teljesen szabad kezet kap az értelmezésben. Ő személy szerint a barlangrajoknál kezdené a művészeti elemzést. A mindenki által jól ismert altamirai bölény rajza például azért érdekes, mert jól jelzi, hogy 15 ezer évvel ezelőtt az ember az egyenetlen falú barlangon is megpróbált reagálni valahogy a saját világára, környezetére. A barlang falának domborúsága ráerősít a bölény alakjára, egyfajta térhatást eredményezve.

szepvera 2

Szép Veronika művészetében is egy speciális jelenség a térhatás; mégpedig a takarások, átfedések hatása. Linómetszeteit nyomja rá a vászonra, majd ennek egyes elemeit erősíti kontúrokkal, így érve el a kívánt hatást. Ha úgy tetszik, a kiállítótér, a galéria egy műbarlanggá válik, ahol az ember/művész szintén igazodik az ottani felületekhez: a sík falon jeleníti meg a térbeliség illúzióját.

Mivel a barlangrajzokat eleink "alá is írták", hiszen gyakran tenyérnyomokkal látták el őket. Monok Balázs egy rövid bemutatót tartott arról, hogyan lehet ezt a mai kor (festékszóró spray és linómetszéshez használt henger és festék) eszközeivel elérni; és hogy mi a két nyomat közti különbség.

szepvera 3

Szép Veronika ugyan nem ezzel az eljárással szignózza képit, ám a nagyméretű linómetszetein és festményein látható emberi alakok, illetve mozdulatok valóban képesek az ősi barlangok képi világát felidézni.

A tárlat július 22-ig látogatható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK