2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

A mindenség öröme

2015. augusztus 05. szerda, 16:24
Címkék:

Huszonnegyedik alkalommal nyílt meg a GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelep. A mostani nyitány egy új ötéves ciklus kezdete is, hiszen az alkotótábor új művészeti vezetője Budaházi Tibor, Vajda Lajos- és Káplár Miklós-díjas képzőművész lett, aki Kopasz Tamás festőművésztől vette át a jelképes stafétabotot.

gebart 2

Megnyílt a GébArt-i művésztelep

Míg az előző évek a festészetre koncentráltak, az idei alkotótáborban a kerámiaművészet kerül fókuszba. Ez sem idegen a GébArt-i szellemiségtől, hiszen Krawczun Halina keramikus vezetésével működött itt már korábban is kerámiatábor. A művésztelep hivatalos megnyitóján Vadvári Tibor alpolgármester köszöntötte a megjelenteket és a Zalaegerszegre látogató alkotókat a Kézművesek Házában. A következő hetekben Eva Gotthard keramikus (Ausztria), Szemereki Terézia Ferenczi-díjas keramikus (Budapest), Kungl György Munkácsy-díjas szobrász- és keramikus (Zsámbék) és Pázmándi Antal Ferenczi-díjas szobrász- és keramikus (Budapest) dolgozik majd a tó partján. A zalai alkotókat pedig Németh János Kossuth-díjas keramikusművész képviseli.

Az alpolgármester köszöntőjében elmondta: a Gébárti-tó partján, a csodás természeti környezetben, az eddigiekhez hasonlóan minden adott lesz az alkotáshoz. Az elmúlt évtizedek változatossága is bizonyítja, hogy évről évre színvonalas munka zajlik itt. A kezdetek óta húsz ország százötven művésze vett részt az alkotótábor munkájában. Reméli, hogy az idei művésztelep is az összetartozást és a barátságot szimbolizálja majd a színvonalas munka mellett.

Budaházi Tibor művészeti vezető a tábort megnyitva úgy fogalmazott: olyan művészek vesznek részt a mostani művésztelepen, akik már komoly szakmai háttérrel és tapasztalattal rendelkeznek. Csak pozitív meglepetések születhetnek az itt eltöltött idő alatt. A tizenkét nap munkája pedig ezúttal is a város GébArt-i gyűjteményét gyarapítja.

gebart 1

A művésztelep idei témája "A mindenség öröme". Az alkotók a két hét alatt azt vizsgálják, hogy a választott jelmondat hogyan írható le a kerámia és a képzőművészet eszközeivel. A mottó tulajdonképpen egy Juhász Ferenc idézet, így az is érdekes lesz, hogy egy irodalmi gondolat miként formálódik agyaggá, és milyen hasonlóságok vagy éppen különbözőségek jeleníthetők meg általa.

A művésztelep záró kiállítására augusztus 14-én kerül sor.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK