2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

A "képzőre” készülnek

2014. május 27. kedd, 15:13
Címkék:

Az Ady-iskola galériájában került sor a Fischer György Képzőművészeti Ösztöndíj első kiírási időszakának záró kiállítására. A pályázaton nyert két fiatal alkotó – Gyenes Júlia Boróka és Gyuk Krisztina – beszámoló tárlatát Fischer Judit (a 2012-ben elhunyt Fischer György szobrászművész lánya) nyitotta meg.

 

 

Fischer-ösztöndíjasok tárlata az Adyban

 

 

 

A képzőművészeti ösztöndíjat 2013 őszén hozták létre Fischer György örökösei, valamint a ZAZEE Kulturális Egyesület. A fiatal alkotókat támogató pályázat gondozását és lebonyolítást szintén a civil szervezet végzi. Az ösztöndíj a művészeti pályára (képzőművészeti, iparművészeti, vagy építészeti egyetemre) készülő ifjak ösztönzéséhez, felkészüléséhez kíván segítséget nyújtani.

A pályázat első két nyertese Gyenes Júlia Boróka, és Gyuk Krisztina lett. Mindketten az Ady-iskola növendékei voltak, és mindkettejük Fischer György szakkörében tanult rajzolni, formázni. A fiatalok a képzőművészeti egyetemre készülnek. Boróka festő szakra jelentkezett, most az Óbudai Képzőművészeti Szakképző Iskolába jár, ami afféle "előszoba" a sikeres egyetemi felvételihez. Krisztina pedig a Jaschik Álmos Művészeti Szakközépiskola növendéke, és szintén a "képzőre" készül; szobrásznak.

fisch 2

A mostani kiállításra az elmúlt időszak alkotásait hozták el; szobrok, festmények, grafikák egyaránt láthatók az iskola galériájában. A bemutatott anyaghoz a helyszínen Nadrai Róbert készített rögtönzött, improvizatív zenét, melynek címe akár Frutti di mare is lehetne. Ez ugyanis Gyenes Júlia Boróka egyik nagyméretű férfi aktjának címe. Az alak kezei rákollóban végződnek; a zenész pedig a kép címét a zeneműbe is beépítette.

fisch 3

Fischer Judit a kiállítást megnyitva elmondta: az ösztöndíj alakulásakor sok anekdota került elő édesapjáról. Örül, hogy nemcsak ezek a személyes emlékek, hanem maga az ösztöndíj is segít emlékezni, és a szobrász szellemiségét tovább vinni. És hogy a fischeres groteszk humorból se legyen hiány, Judit elmesélte, hogy édesapja egyszer valakinek azt mondta: "ha feltámadok, akkor is ateista leszek".

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK