2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Vetélkedő, kiállítás, kulturális műsor

2013. február 01. péntek, 15:25
Címkék:

A magyar kultúra napja alkalmából tízedik alkalommal szervezett műveltségi vetélkedőt Nemessán-dorháza önkormányzata a közelmúltban. A magyar irodalom, történelem és művelődéstörténet tárgykörét felölelő vetélkedőn a házigazda település mellett Nemesszentandrás és Pötréte csapatai vettek részt.

nemessandor kiallit2A magyar kultúra napján Nemessándorházán

– Úgy vélem hagyományt teremtettünk a rendezvénnyel, mely méltó és színvonalas megünneplése a magyar kultúra napjának egy kistelepülésen – mondja érdeklődésünkre dr. Szabó Csaba, Nemes-sándorháza polgármestere. – Idén kevesebb csapat vett részt a műveltségi vetélkedőn, ami sajnos a kultúra iránti érdeklődés csökkenését mutatja. Nemessándorháza és Nemes-szentandrás lakóiból álló csapat nyerte a versenyt, melyen a részvételt is megköszöntük könyvjutalmakkal.

nemessandor vetelkedo

A magyar kultúra ünnepén ismét kiállítás nyílt Zsupos Alexandra grafikáiból, " Szkíták, hunok, avarok és magyar alakok" címmel. A középiskolás diák képeiből jó néhányat bekereteztettek azzal a céllal, hogy egyfajta állandó kiállításként a polgármesteri hivatal helyiségeit díszítsék. Az önkormányzat képzőművészeti pályázatot hirdetett a Himnusz megalkotásának 190. és Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából. A pályaműveket április 30-ig várják, a dobogós helyezettek pénzjutalomban is részesülnek

A rendezvényen felléptek a búcsúszentlászlói iskolások, a helyi diákokból és felnőttekből álló társulat verses-zenés produkciót adott elő. Nagy sikerrel debütált a Főnix könnyűzenei zenekar, melynek két tagja – Varga József dobos és lánya Varga Kata billentyűs-énekes – nemessándorházi lakosok.

nemessandor kiallit1

Dr. Szabó Csaba érdeklődésünkre elmondta, Búcsúszent-lászló, Nemessándorháza, Nemes-szentandrás valamint Kisbucsa és Nemeshetés közös önkormányzati hivatala február elsején kezdi meg működését. A polgármester attól tart, hogy a területi közigazgatás átalakításának több hátránya lesz, mint előnye. "Ahol több a szereplő, ott több a konfliktus."– jegyzi meg. Úgy véli, bonyolultabb felépítésű az új rendszer, ami érdemi, anyagi megtakarítást nem hoz, és nem lesz hatékonyabb az állampolgárok számára sem. Mint mondja, igazságtalannak tartja az önkormányzati adósságrendezést. Nemessándorháza 23 éven át hitel nélkül gazdálkodott. Az eladósodott települések kisegítése éppen ezért a jól gazdálkodókat sújtja, de egyúttal hátrányosan érinti az egész önkormányzati szférát, mert az e célra felhasznált forrás elvonásként jelentkezik.

nemessandor fonix

A polgármester hozzáfűzte: az önkormányzati szektor eladósodásának egyik okozója a korrupció – amely a felelőtlenül, erőn felül, hitelből indított beruházások meghatározó mozgatórugója.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK