2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Védett sírok a tisztelet jeleként

2012. április 17. kedd, 09:14
Címkék:

Mi köti össze Morandini Tamás építészt Kustos Lajos volt tanácselnökkel, vagy Vajda József népzenekutatót, Ruszt József rendezővel? A zalaegerszegi közgyűlés múlt heti ülésén védetté nyilvánított 12 sírhelyet, illetve síremléket a város illetve a városkörnyék öt temetőjében, köztük a fenti, köztiszteletben álló személyek nyughelyeit is.

vedett-sir 1

Szellemi és művészeti értéket is óvnak

Egy 2006-os önkormányzati rendelet szerint a város képviselőtestülete az elhunyt személy iránti tisztelet jeléül, vagy egy adott sírhely művészeti értéke miatt dönthet a védettség alá helyezésről. A 2000-es évek elején dr. Németh József, nyugalmazott múzeumigazgató készített először egy összeállítást a történeti vagy képzőművészeti szempontból értékes sírhelyekről, illetve azokról az elhunyt közszereplőkről, akik sokat tettek a város érdekében. Ennek hatására 2006-ban került sor néhány sírhely védetté nyilvánítására.

A rendelet szerint az ötévente lehetőség van felülvizsgálatra, és új kezdeményezésre is, aminek most jött el az ideje. A közgyűlés egy munkacsoportot is létrehozott, melynek tagjai (Horváth István, a VG Kft. ügyvezetője, Herczeg András kegyeleti ágazatvezető, Stróber László apátplébános, dr. Németh József irodalomtörténész, Cseke Tibor városüzemeltetési osztály vezetője) javaslatot tehettek arra, hogy mely sírhelyeket nyilvánítsák védetté.

Herczeg András, a VG Kft. kegyeleti ágazatának vezetője érdeklődésünkre elmondta: a munkacsoport hét személy és öt síremlék esetében javasolta a védetté nyilvánítást, melyet a közgyűlés el is fogadott. A tisztelet jeleként a Göcseji úti temetőben dr. Kustos Lajos néhai tanácselnök, Vajda József népzenekutató, pedagógus, dr. Szilvás Rudolf, egykori orvos, kórházigazgató, Ruszt József színházigazgató, rendező és Morandini Tamás építész sírhelyét nyilvánították védetté. A Kálvária temetőben Isoó Ferenc, 1800-as évek közepén élt gyógyszerész, a zalabesenyői temetőben pedig Bogyai Ernő tanító sírja lett védett.

A síremlék művészeti értéke, vagy a síron lévő szobor miatt a Rigler és Hajmássy család kriptája (Göcseji úti temető), Bődy József, Gothard János sírja (Kálvária temető), Vass Jenő síremléke (apátfai temető) és a Thassy család síremléke (ságodi temető) vált védetté.

vedett-sir 2

Ruszt József sírhelye is védetté válik a Göcseji úti temetőben

Herczeg András elmondta: mindez azt jelenti, hogy az önkormányzat vállalja ezeknek a síroknak a gondozását, szükség szerinti felújítását az ötéves intervallumban, illetve a védetté nyilvánított sírokat nem lehet eladni. A védettség akkor is megmarad, ha netán a síremlékeket nem váltja meg senki. Az ágazatvezető felhívta a figyelmet arra is, hogy a védetté nyilvánított sírhely nem összekeverendő a díszsírhellyel, hiszen utóbbi esetben, egy adott személynek adományoz sírhelyet a város.

A munkacsoport javaslatot tett továbbá arra is, hogy az egerszeghegyi temetőben Farkas János és Borsos László korábban védetté nyilvánított síremlékeit telepítsék át a kápolna melletti helyre, a síremlékek ugyanis gondozatlanok, s az áttelepítés nélkül megsemmisülnének. Mindehhez a Jézus Szíve Ferences Plébánia beleegyezése is szükséges, hiszen ők az egerszeghegyi temető kezelői. A VG. Kft. vezetője és a plébánia közösen intézi majd az áttelepítést.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK